Какво не знаем за тофу?

Снимка: pixabay.com

Тофу е много популярно в Съединените щати и Европа и е основен елемент в повечето вегетариански диети. Соевият продукт е изключително гъвкав и може да се използва в няколко приложения в кухнята. Но откъде идва и как се прави, разказва foodpanda.

  • Тофу произхожда от Китай

Тофу е създаден преди около 2000 години в Китай по време на династията Хан (206 г. пр. Хр. - 220 г.).

  • Тофу е направен като сирене

Един от странните факти за тофу е, че процесът на приготвяне на тофу е много подобен на правенето на сирене. Процесът започва със соево мляко. Добавят се коагуланти, за да се отделят твърдите вещества от течностите.

  • Има три теории за изобретяването на тофу, но всъщност няма факти за създаването на тофу. Най-популярната легенда е, че е създадено от принц Ли Ан (179–122 г. пр. Хр.)
  • Тофу е тясно свързано с будизма Разпространението на Тофу в Корея и Япония съвпадна с разпространението на будизма. Будизмът вярва, че убийството има негативни кармални последици за задгробния живот. В резултат на това убеждение много будисти са вегетарианци.
  • Тофу е японска дума. Името Тофу е японски термин, който произлиза от китайската дума doufu (мандарин), която буквално означава кълцан боб.
  • Тофу е много здравословно. Тофу е с ниско съдържание на калории на порция и е чудесен източник на протеини, желязо калций или магнезий.
  • Бенджамин Франклин представя тофу в САЩ.
  • Тофу е бил ценен деликатес на самураите По време на периода Камакура (1182-1333 г. сл. Хр.) Тофу е ценен деликатес на самурайската управляваща класа.
  • Замразяването на тофу го променя. Когато тофу е замразен, затворената вода се превръща в ледени кристали, които пробиват клетъчните стени. При размразяването тофу поема жълт цвят и по-твърда и каучукова текстура.

 

КОМЕНТАРИ

Фифи15:05 - 28.01.2019
Отлична челна новина за регионална медия. Разочаровате ме. Другите ви бият по всички параграфи.
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK