Какво не знаем за омара?

Снимка: skafeto.com

Всички обичат омари. Малко масло, синьо море, прохладна нощ и светещи фенери!

Омарът е чудесна лятна, вкусна и здрависловна храна, подходяща за всеки повод.

Ето няколко любопитни факта за него, които вероятно не знаете.

  • Някога омарите са били храна за бедния човек, а цената им е била доста ниска, в сравнение с тази на пиле.
  • Омарите не са червени. Те стават червени, когато се сготвят, но в природата те могат да бъдат зелени или жълти, или дори яркосини.
  • Могат да плуват напред и назад. Когато са разтревожени, те се отдръпват настрани, като бързо се свиват и размахват опашките си.
  • Когато храната е оскъдна, омарите могат да се превърнат в канибали и да се хранят с по-малки омари.
  • Най-вкусната част от омара е опашката.
  • Омарите живеят в мрак и кал на дъното на океана.
  • Смята се, че омарите могат да живеят до 100 години.
  • Може да изпечете омар на силно нагорещени скали
  • Месото от омар е чудесен източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на 100 гр. месо.
  • Омарите са чудесен източник на здравословни омега-3 мастни киселини.
  • Омарите първоначално били събрани на ръка. Едва към средата на 19-и век започват да се събират с капани.
  • Омарите имат лошо зрение, но имат силно развити сетива за мирис и вкус.
  • Омарите имат зъби в стомаха си.
  • Половин килограм омар трябва да се готви за около 15 минути.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6