Какво е всъщност хранително разстройство?

Снимка: А. Димитрова

Говори Настя...

Терминът хранително разстройство се използва за назоваване на системно нередовни, неправилни хранителни навици, провокирани от постоянно чувство на неудовлетворение и притеснение относно външния вид.

Състоянията могат да включват прием на неестествени (недостатъчни, както и такъв на прекомерни количества храна). Те често водят до сериозни и дълготрайни увреждания на организма. Най-широко разпространените форми са: анорексия нервоза (Anorexia Nervosa), булимия нервоза (Bulimia Nervosa) и системно преяждане (Binge Eating Disorder) и могат да засегнат всекиго, без значение от пола и възрастта. Мнозинството от хората, сблъскващи се с такъв тип проблеми се срещат с тях през тийнейджърските си години, но е вероятно това да се случи във всеки един житейски етап.

Анорексия

Заболяването се развива на психическа основа. То се характеризира с прекалено понижено тегло, нереалистична преценка за външния вид, хранително ограничаване, изключително силно желание за отслабване и страх от покачване на килограми. Тенденциозно хората, попаднали в капана на анорексията, виждат теглото си като наднормено, когато то всъщност е под или в норма. Често те намаляват все повече честотата на своите хранения, както и количеството на порциите, докато паралелно увеличават физическите тренировки, прибягват до лекарства и добавки, които да спомогнат отслабването. Анорексията е с най-голям смъртен риск сред хранителните разстройства. Последиците от нея водят до сърдени могат да доведат до сърдечни нарушения и заболявания, остеопороза, импотентност, нарушения на менструалния цикъл при жените и проблеми на психическа основа.

Булимия

Булимия нервоза, известна и само като булимия, е заболяване, чиито основни характеристики са преяждане, консумация на прекомерни количества храна за кратък период от време, след като обаче се появява неконтролируемо желание за освобождаване от тази храна, независимо по какъв начин - чрез повръщане, употреба на медикаменти или физически упражнения. Този цикъл често е прикриван и пазен в тайна от света, заобикалящ боледуващите. Хората, страдащи от булимия, обикновено имат нормално тегло, но от причиняването на насилствено повръщане могат да се забележат проблеми в устната кухина и по кокалчетата на пръстите на ръцете ( Russell's sign ). Основен е рискът от самонараняване. Възможно е да причини стомашни проблеми, сериозна дехидратация, както и сърдечни нарушения.

Системно преяждане - Хиперфагия

Хиперфагията или още полифагия е сред по-малко популярните хранителни разстройства. Представлява нарушение - неконтролируемо, неустоимо и системно преяждане, което в повечето случаи не е провокирано от глад. Характеризира се с поглъщане на огромно количество храна, често до степен на тежък дискомфорт и стомашно-чревни болки. Различното от булимията е липсата на желание за компенсация -  освобождаване от консумираното ( отсъстват повръщане, употреба на диуретици и други видове медикаменти, физически упражнения ). Поради този факт, голяма част от хората, които страдат от заболяването са с наднормено тегло и рискът от сърдено-съдови заболявания е драстично по-висок. Основни са последвалото чувство на вина, както и депресивните състояния, които обаче допринасят за увеличаването на мащабите на хиперфагията.

Причините за появата на такъв тип психични разстройства могат да бъдат разнообразни, но в днешното общество, една от най-основните е изкривеният стандарт за красота.

В следващите текстове от рубриката ще разгледаме по-обстойно гореспоменатите хранителни разстройства, техните причинители, средствата и възможностите да се справим с тях и  можем ли да помогнем на близък, сблъскващ се с такива проблеми.

https://www.facebook.com/nemiseobijdai/?ref=py_chttps://www.facebook.com/nemiseobijdai/?ref=py_c

В глобален мащаб, един от начините да се преборим с хранителните разстройства е да третираме външния вид на хората с уважение - да не квалифицираме и оскърбяваме околните и - както за всичко останало - да спрем да им лепим етикети, защото хич не са готини.

 http://infomreja.bg/etiketyt-psihopat-66791.html

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK