Кои държави водят най-здравословен начин на живот

Снимка: Infomreja.bg

Средната продължителност на живота в световен мащаб се е покачила от 52,6г. през 1960г. до 71,9 години през 2017г. Подобряването на световното дълголетие до голяма степен е резултат от по-здравословен начин на живот и напредък в медицинската технология и лечение. Не всички държави обаче са се възползвали еднакво от подобренията в здравеопазването и храните, съобщават от foodpanda. В някои части на света, живеещи до 60 години, все още е рядко срещано. В други, живеещи над 80 години, е норма.

Резултатите за здравето често отразяват по-широките икономически условия в дадена страна. Най-здравите страни в света са силно развити с универсални здравни системи, финансирани предимно от данъкоплатци. Междувременно най-слабо здравно развити държави в света се борят да предоставят основни услуги като електричество и чиста вода в големи количества от населението си, да не говорим за здравна система от всякакъв вид.

В световен мащаб факторите като обществената политика и инфраструктурата имат много по-голямо влияние върху общественото здраве от поведението на индивидуално ниво. Като цяло хората по света се стараят да развират био земеделие и да се налага здравословен начин на хранене и живот, което да увеличи броят на дълголетици и здраво население.

След проучвания по специални индекси се установи, че страните от Западна Европа са най-здравите, с най-голямата част от населението, които водят здравословен начин на живот и хранене. Съответно най-боледуващи са хората от Африка и на юг от Сахара. САЩ заемат 34 място.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK