Прокуратурата се самосезира за развалената храна в столични болници

Снимка: Infomreja.bg, архив

На РЗИ-София, е възложено извършване на незабавни проверки – на място и по документи

Софийска градска прокуратура се самосезира по повод информация в медии относно предоставяне на негодна храна за болнични заведения в столицата от фирмата-доставчик. Започна прокурорска проверка на изнесените данни.

В журналистически репортаж се заявява, че търговското дружество „И. – И.Г.“ ЕТ, предоставяло некачествена храна за болни в лечебните заведения – УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, II САГБАЛ „Шейново“ и Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. 

Служители на фирмата информирали относно използването на негодни продукти - мляко, плодове, зеленчуци, яйца и месо, за приготвяне на храна за тези болници. По техни думи, по изрично нареждане на ръководството на доставчика, готвачите прилагали конкретни начини за обработка на продуктите, както и в процеса на готвенето.

По разпореждане на прокуратурата, на административните структури със специална компетентност – Регионална здравна инспекция – София, е възложено извършване на незабавни проверки – на място и по документи. Те трябва да установят спазването на здравните и технологичните правила при приготвянето на храната.

Следва да се инспектират помещенията на фирмата, в които се приготвя храната за лечебните заведения, които се намират в района на бул. „Брюксел“ в столицата. Контролните органи следва да установят спазването на здравните и технологичните правила при приготвянето на храната.

Необходимо е да се провери спазването на разпоредбите и изискванията на законодателството на ЕС, на националното законодателство, както и установените стандартни оперативни процедури и указанията на Министерството на здравеопазването при приготвяне на храна за болници.

Предстои да бъде изискана цялата документация, свързана с дейността на фирмата по приготвянето на храната – протоколи от извършени проверки при даването на разрешението, протоколи от последващи проверки, както и други относими документи.

Срок за извършване на проверката – 20 дни, след което материалите следва да бъдат предоставени на Софийска градска прокуратура.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK