КЗП: Безопасността е приоритет при проверките ни на стоките за ученика

Снимка: Infomreja.bg

Внимавайте с пазара преди първия учебен ден

Проверките, които извършваме във връзка с новата учебна година, обхващат и качеството на предлаганите артикули, и условията на продажбата им, зави председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria ON AIR.

„Ние извършваме специални проверки на търговци на раници, облекла, обувки – на всички стоки, които са свързани с подготовката на първия учебен ден. И тук целта не е да кажем, че нещо не е наред непременно, но да установим, където има оферти за намаления, промоции, дали те са реални, за да може хората да не бъдат въвеждани в заблуждение“, посочи той.

Маргаритов подчерта, че при детските стоки е много важна темата безопасност. „Има стандарти, които важат на територията на България, както и на целия Европейски съюз. И тези стандарти много стриктно изискват от производителите, дистрибуторите и търговците на тези стоки да се съобразят с това от какви материи могат за бъдат изработени тези стоки, какви характеристики трябва да притежават, за да не създават рискове за живота и здравето на децата“, каза той.   

„Има една друга група стоки, които може би пропускаме, но те често стават обект на детските игри. Това са стоките, имитиращи храни – различен тип стоки с необичаен външен вид, включително за съжаление и запалки, които могат да попаднат в детските ръце и да предизвикат сериозни рискове. Ни се стремим да хващаме внос на такива стоки още на границите и да не се разпространяват те на пазара“, увери председателят на КЗП. Той отбеляза, че в последните години Комисията има добри успехи в борбата с разпространението на опасни стоки, но препоръча все пак родителите да внимават какво точно се намира в раницата на техните деца. "Може да има много неща - стоки за свободно време, кутии за храна и бутилки за вода. Ако бъдат закупени от търговската мрежа няма рискове", добави Маргаритов и уточни, че не е препоръчително да купуваме такива продукти от социалните мрежи.

На въпрос на водещия Златимир Йочев имаме ли права, ако сме били заблудени от търговец с обещанието за най-ниска цена на комплект учебни пособия и впоследствие сме намерили същото при друг търговец по-евтино Маргаритов посочи, че при доказване на нелоялна практика потребителят може да получи парите си обратно. По думите му някои търговци може да опитат да се възползват от ограниченото време за подготовка за началото на учебната година и да предложат различни комплекти с подобно послание, които после да намерим по-изгодно. Затова е добре да не се бърза и да се сравняват повече предложения, включително в интернет, където това става много бързо.

Димитър Маргаритов препоръча при пазаруването да се поинтересуваме можем ли да върнем стоките, ако се окажат неподходящи. „Когато става въпрос за онлайн търговия правото на отказ в 14-дневен срок от получаване на стоката важи, когато говорим за тези типични за началото на учебната година стоки. Но когато пазаруваме в конвенционалната търговска мрежа, особено когато детето не е с нас и не можем да премерим съответните дрехи, обувки и т.н., е добре да се поинтересуваме каква е възможността – а все повече търговци предоставят такава възможност – в определен срок да заменим или върнем закупеното.   

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK