С върбови венци и красиви букети от пролетни цветя децата от Балдево украсиха местната църква за Цветница

Снимки: Личен архив

В истински цветен празник се превърна днешният ден в гърменското село Балдево, където от сутринта местният храм „Свети Димитър“ се изпълни с  много богомолци и с невероятното ухание на върба и пролетни цветя по случай тежкия християнски празник Цветница.

Децата от Балдево бяха много активни и на този голям празник. Те браха из поляните на селото пролетни цветя и виеха венци от върба според традицията.

Десетки туристи от съседните хотелски комплекси край селото се стичаха до обяд в малката селска църква, за да си вземат за празника върбови клонки, букет дъхави пролетни цветя и да се закичат за здраве и благополучие с върбов венец.

За много от посетителите на хотелските комплекси ритуалите за Цветница, които днес се изпълниха в църквата „Свети Димитър“ в Балдево, бяха непознати и прелюбопитни. Всички обаче не пропуснаха да запалят по свещ в храма и да разговарят с местните хора за традициите, които те пазят съкровено и от години.

"Децата на Балдево са най-голямото богатство на нашето село. Няма празник, в който те да не участват със свои идеи и програми. В селото ни, макар и малко, кипи наистина един един задружен живот, наситен с вяра и патриотизъм“, сподели кметът на селото, Илиана Гюрнева, посветила се изцяло на двете основни каузи, а именно вярата и патриотизма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK