Каква пролет ни очаква? (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Въпреки последните няколко студени дни, изминалата зима беше еднозначно мека, а на някои места и много мека. Каква пролет ни очаква?

Първият месец на изминалата зима - декември, беше с температури по-високи от обичайните си с над два градуса средно за страната. Точната стойност на аномалията е 2.3 градуса. На места аномалиите бяха над 3 градуса.

Януари беше с близо 3 градуса по-топъл от обичайното, като аномалиите за страната са сравнително еднакви и в повечето райони варират между 2.6  и  2.8 градуса над нормата.

Февруари бе почти изцяло по-мек от обичайното, но последните му 4 дни, които бяха с 4 до 7 градуса  по-студени от обичайните съществено намалиха средната положителна аномалия и месецът остана само с 1.2 градуса над норма.

Затова пък февруари беше с двойни валежи, спрямо обичайните месечни количества, средно за страната. Декември беше с една трета (около 30 на сто) по-влажен от нормалното, а януари - съвсем малко по-сух от нормалното с около 10 процента.

Февруарският валежен пик, който в някаква степен ще се прелее и в мартенските валежи, потвърждава една ясно проследима тенденция от последните десетилетие-две, а именно: нарастването на валежите през втората половина на зимата в страната ни.

Такъв годишен пик на валежите е много характерен за средиземноморския тип климат. Според климатичните норми от миналия век, доскоро февруари беше един от най-сухите месеци за много райони на страната и промяната на тази тенденция е очевидна от десетилетие - две.

Какви средни температури да очакваме през пролетта, според световните метеоцентрали. Единственият модел, който допреди няколко дни прогнозираше студена/поднормена пролет, беше този на американската НОАА, но в последните дни тя също "влезе в общия хор" на останалите модели, които предвиждат нормален или наднормен пролетен сезон.

Такива са и далекоизточните модели на Китайския климатичен център и японските метеоцентрали. Според британския институт УКМЕТ, вероятността за наднормени температури на Балканите за сезона март-май е около 60 на сто. Вероятността за температури около нормалните е между 20 и 40 на сто, а за прохладна пролет - под 20 на сто.

В температурно отношение, като обобщение, може да се твърди, че ни очаква пролетен сезон със средни температури над обичайните или в рамките на обичайните. При прогнозираните валежи ситуацията е подобна: моделите очакват валежи около или над обичайните. Важно е да се има предвид, че общият температурен фон, за който става дума горе, е различен от конкретните дневни температури.

Възможно е да има и 1-2 дни или периоди с поднормени или дори много поднормени температури, но ако повечето дни са с малко и много по-топли от обичайните, средната температура в резултат е над обичайната за целия период. /Dnes.dir.bg/

 

ОЩЕ СНИМКИ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK