Журналисти и артисти поискаха оставката на Емил Кошлуков като директор на БНТ

Емил Кошлуков, снимка: БТА

"БНТ се управлява от директор със съмнителна професионална квалификация", се казва в отворено писмо

Настоящи и бивши журналисти в Българската национална телевизия (БНТ), творци и общественици призоваха генералния директор Емил Кошлуков да подаде оставка заради загубата на авторитета на обществената медия. 

„За кратко време БНТ изгуби авторитета, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тематика към нашите зрители без политическа и властова зависимост“, пише в отворено писмо, разпространено във вторник.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков отклони телефонно обаждане от Свободна Европа по този повод с обяснението, че е зает и ще коментира темата в сряда.

„В момента БНТ се управлява от генерален директор със съмнителна професионална квалификация за заеманата длъжност. Действията му показват, че се ръководи не от желанието за реформиране на обществената телевизия и увеличаване на нейната зрителска аудитория, а от лични подбуди и реваншизъм, като непрекъснато провокира скандали. Изявленията му демонстрират липса на нормативна, медийна и комуникативна компетентност“, смятат авторите на отвореното писмо.

То е подписано от настоящи и бивши журналисти, режисьори и оператори в медията. Сред тях е водещият на предаването „Вяра и общество“ Горан Благоев. Преди седмица той беше заплашен, че ако не осигури плурализъм в предаването, ще бъде заменен, тъй като представители на Светия синод на Българската православна църква от 2014 г. отказват участват в предаването.

Отвореното писмо е подкрепено и от бившата председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) и дългогодишен кореспондент на БНТ за Германия Мария Стоянова, продуцентът Роберт Ковачев, спортният журналист Камен Алипиев, водещата Искра Ангелова и други имена, отстранени от медията, през последните години.

Подкрепа за позицията изразяват десетки хора, сред които аниматорът Теодор Ушев, писателят Захари Карабашлиев, режисьорът Явор Гърдев, оперните певици Александрина Пендачанска и Дарина Такова, както и представители на Църквата.

В отвореното писмо пише, че по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски през 2013 г., провокирани от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, БНТ е била „аплодирана за своя професионализъм, а днес репортерите ѝ са остракирани“ при отразяването на антиправителствените протести. „Не заради техните качества, които са безспорни, а заради загубата на доверие, заради подозренията в обслужване на интереси, които нямат нищо общо с обществената иѝ функция. Това става при и заради управлението на г-н Кошлуков.“

В писмото се изразяват и опасения заради предложените от председателя на парламентарната медийна комисия Вежди Рашидов преди дни промени в Закона за радиото и телевизията. Те предвиждаха удължаване на мандатите на генералните директори на обществените БНТ и БНР от 3 на 5 години и възможност членове на СЕМ да могат да бъдат избирани и за два последователни 6-годишни мандата вместо за един, както е сега. Законопроектът обаче беше оттеглен от Рашидов във вторник. /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK