Как ще се гласува

снимка: infomreja.bg, архив

6 933 748 души имат право да гласуват за президент, а в местните избори могат да участват 6 514 917 души, съобщиха на последния си брифинг преди изборния ден от Централната избирателна комисия, цитирайки данни на ГРАО.

Общо 11 382 са избирателните секции в страната. Ще се гласува в 264 общини. В чужбина секциите са 161. На изборите за президент и вицепрезидент ще се гласува с една интегрална бюлетина, каза говорителят на ЦИК Ралица Негенцова, цитирана от БТА.

Всички бюлетини за този вид избор са събрани в кочани, което е новост в изборния кодекс. Отделните бюлетини са фабрично сгънати, като най-късата е 25 см, уточни Негенцова.

Как ще се гласува

В бюлетината за общинските съветници е посочена политическата сила, от която са издигнати кандидатите, а когато е инициативен комитет или коалиция от партии, са посочени имената на първите трима от съответната листа, обясни Негенцова. Другите два вида бюлетини са за избор на кмет на община и за кмет на кметство. Трите бюлетини за местните избори са с различна големина и размери в зависимост от регистрираните кандидати.

Бюлетините за избор на президент и за местните избори се различават по своите гърбове, които са с различна полиграфическа защита, а приликите са мястото за два печата на тях. Гърбовете на бюлетините не са цветни, каквато информация се появи, а има цветна полиграфическа защита, отбеляза Негенцова. Размерът на бюлетините ще бъде различен като част от полиграфическата защита, подчерта Бисер Троянов.

Гласуването ще бъде в две отделни урни за всеки от двата вида избори. Те ще бъдат обозначени с надпис отпред. Трите бюлетини за местния вот ще се пускат в една урна. Изборният знак за гласуване е само знакът "Х", изписан със синя химикалка. Всички останали знаци правят бюлетината недействителна, припомни Бисер Троянов. На всяка дълга бюлетина за общински съветници, които са от четири части, има сгъвки за по-голямо удобство на гласоподавателите. Преди пускането им в съответните урни на бюлетините се поставят два печата, след което гласоподавателите се подписват в два отделни избирателни списъка.

Съответните поделения на МВР ще работят и в изборния ден, за да издават удостоверения за тези, които нямат документи за самоличност. Ако гласоподавател покаже демонстративно за кого е гласувал, бюлетината се унищожава и не му се разрешава повторно гласуване. При грешка СИК може да предостави само още една допълнителна бюлетина, без обаче да провери как е гласувано на старата.

Студентите могат да гласуват по постоянен адрес, а ако той се се различава от мястото на учебното им заведение, ще могат да гласуват само за президент. До 24 часа на 23 октомври трябва да приключат изборите. ЦИК е изготвила вече оперативния си план за действие. Първият си брифинг говорителите на ЦИК ще дадат на 23 октомври в 13 часа. /dnes.dir.bg/
 

КОМЕНТАРИ

б г03:34 - 23.10.2011
ако някой каже България е мала.......
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK