Как се празнува Бабинден в Соволяно

Снимки: Личен архив от 2020 г.

В Соволяно през 2020 г. са се родили 4 бебета - 1 момиченце и 3 момчета

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветени на ''бабите'' - жените, които помагат при раждането на младите булки и невести.

Празникът на този ден е подчинен на желанието да се засвидетелства почит и уважение към възрастните жени, които са ''бабували'' на родилките, разказва секретарят на НЧ "Светлина 1871" в кюстендилското село Соволяно, Корнелия Чизмова.

По стар стил празникът се отбелязва на 21 януари. На тази дата всяка година читалището в Соволяно организира и празнува Бабинден.

Събира всички млади булки и невести, родили през изминалата година. Спазват се всички обреди и ритуали. Полива се на ''бабата'', къпе и повива се ''бебето'', дарува се бабата, а тя от своя страна благославя за здраве и берекет.

След всички ритуали започва весело тържество.

В село Соволяно през изминалата 2020 година са се родили 4 бебета - 1 момиченце и 3 момчета.

"Ние винаги сме щастливи, когато имаме възможност да отпразнуваме Бабинден, чрез който поддържаме народните традиции и непресъхващия български дух. Поради пандемията и забраната да се провеждат мероприятия на закрито, тази година празник няма да има, но от името на Кметството и Читалището използвам случая да поздравя всички с празника и да пожелая на малките рожби да бъдат здрави и щастливи, да си пожелаем и повече деца през тази година", споделя Корнелия Чизмова. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK