Кметът Икономов осъди изявление на социалистите срещу парите, отпуснати по проекти

Снимка: Infomreja.bg

Становище на община Банско във връзка с дадена пресконеренция на БСП

На пресконференция, дадена днес от Българската Социалистическа партия, по безпардонен начин бе атакувано Решението на Министерския съвет от 1 август тази година, по силата на което се отпускат допълнителни целеви трансфери на много български общини, за финансиране на общински проекти с високо обществено значение. Както е известно, това стана възможно, благодарение на добрата работа на Правителството по отношение на събираемостта и приходите в държавната хазна.

Повече от видно е, че именно този неоспорим факт силно безпокои ръководството на социалистите. Водени от старите си нагласи да разделят обществото, днес те се опитаха да го противопоставят, този път по линия на общините, като ги етикетираха като общини на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Напомняме на участниците в пресконференцията, че българските общини принадлежат на техните граждани, все едно как гласуват и кого избират. Напомняме също, че по силата на Конституцията, те са с равни права. Налага се да напомним, че пак по силата на Конституцията, всяко българско правителство трябва да работи за просперитета на българските общини и хората, които работят, живеят и отглеждат децата си по места. Всеки успех на местната власт, подкрепян от държавната, води до подобряване на градската среда и на условията на живот на жителите. Повече от цинично е да искаш обратното, воден от сляпа ненавист заради успехите на Правителството, на местната власт, от успехите на България.

Използваме случая, от името на гражданите на Община Банско, да благодарим на БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, което със своето решение направи възможно още един проект да бъде реализиран в града. Убедени сме, че така реагират хората и в другите общини, на които са отпуснати целеви средства с Постановлението на МС, в това число и членовете на БСП в тях, на които вие, участниците в пресконференцията дължите извинение за обидното положение, в което ги поставихте, разделяйки ги на партиен принцип от съгражданите им.

Георги Икономов - кмет на община Банско

Позиция на БСП:

„Резултатите от проекти по ОП „Региони в растеж“ са безспорни. Винаги съм твърдяла, че работим добре с Управляващия орган на ОПРР. Но няма как да премълчим и субективизма при разпределението на средства по целевите трансфери и министерски постановления. Защото, ако тези средства се разпределят справедливо, капиталовата субсидия за всички български общини през 2017 г. щеше да се удвои.“ 

Това пише във Фейсбук Донка Михайлова, кмет на община Троян, член на Националния съвет на БСП и зам.-председател на УС на НСОРБ в отговор на коментар на министър Нанков по повод изнесена днес от левицата информация за преднамерено неравномерното разпределяне на средства в различните общини. 

„Утвърждаването на местната власт и на финансовата децентрализация е наша обща отговорност. В Националното сдружение на общините винаги сме казвали, че регионалният министър е нашия министър. Затова очаквам заедно да търсим справедливост в разпределението на трансферите от републиканския бюджет към общините, което е съвсем различна тема от републиканските пътища и оперативната програма“, пише още тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK