Бегачът Кръстю Панчев от Мосомище се включва в щафетния ултрамаратон в защита на Пирин

Снимки: Личен архив

48-годишният Кръстю Панчев от гоцеделчевското село Мосомище във вторник ще пробяга разстоянието от 20 км. от селата Черна Места до Краище в качеството си на участник в щафетния ултрамаратон в защита на Пирин – „Run for Pirin“. Маратонът ще премине през Благоевградска област утре и в сряда.

Кръстю Панчев е семеен с две деца и основното му хоби е бягането.  Разговаряме с Панчев ден преди неговото участие и за причините, заради които е заявил участието си в инициативата.

Защо бягате г-н Панчев?

Бягането е мое хоби, но в случая то е и кауза. Маршрутът за вторник е от Велинград до Разлог, а в сряда – от Разлог до Дупница. Вече е известно, че този щафетен ултрамаратон тръгна от Свиленград на 2. февруари и ще финишира в София на 8. този месец, включвайки се в традиционния протест в четвъртък вечер за запазването на Пирин. Аз ще бягам във вторник от с. Черна Места до с. Краище. Участъкът е 20 км.

20 км?! Това не е ли множко?

За мене не е много. Имам зад гърба си много състезания по планинско бягане, участвал съм в маратоните в Пловдив, Стара Загора, Плевен и София. Обикновено се състезавам в дистанцията на полумаратона - 21км, но на последното участие в софийския маратон пробягах класическата дистанция от 42,2 км за около 4 часа.

А на въпроса Ви „Защо ще бягам?“, ще бягам в знак на протест срещу министерското решение за ново разширение на ски зоната в Банско, което предвижда разрешаване на застрояването в 48% от територията на Национален парк „Пирин“.

Инициативата „Run for Pirin“ ще премине през 10 български града, в които граждани протестират срещу промените в плана за управление на парка, като във всяко от населените места ще събираме послания от местните жители към управляващите във връзка с взетото решение за промяна в устройствения план, отварящо пътя за застрояването на планината, заяви пред ИНФОМРЕЖА 48-годишният бегач от Мосомище.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK