Как фермер от Мосомище стана собственик на терен с древна могила

Снимки: Жители на Мосомище

Близо година след мандата на бившия кмет на гоцеделчевското село Мосомище, Иван Ламбрев, на бял свят излизат тенденциозни продажби на терени с археологическа стойност край населеното място.

Читатели на ИНФОМРЕЖА изпратиха своята гледна точка относно направено от тях самите разследване и поставиха резонни въпроси, които да бъдат чути от институциите.

Ето и твърденията им:

"В село Мосомище, непосредствено до гробищния парк се намира древна могила. Тя винаги е била голямото изкушение за иманярите не само от Мосомище, но и от целия Гоцеделчевски регион, които през годините опитваха всевъзможни начини да я разкопаят и да извадят съдържанието й. Те не успяха, но един фермер ги надхитри всичките.

Как ли? Ето как. През 2013 г. фермерът Илия Кафалов купува терен, към който принадлежи и въпросната могила. По това време кмет на Мосомище е Иван Ламбрев, който е направил предложение към Общинския съвет за продажбата на терена с могилата. В предложенията от кметовете за продажба на терени обикновено се посочва местността и се прилага съответната скица.

Ламбрев обаче, знаейки много добре какво ще продава, е скрил от Общинския съвет археологическата важност на терена. Общинските съветници от предишния мандат са гласували на сляпо продажбата, предоверявайки се на кмета, който е известен с имотните си измами и дори има заведени съдебни дела срещу него. 

Така Илия Кафалов става собственик и решава да разкопае могилата под предтекст да заравни мястото с багер. Разкопаването започва и не след дълго, станалият по съмнителен начин собственик на древната могила се натъква на два гроба, но не спира копаенето.

Съвестни граждани веднага сигнализират на полицията и разрушаването на археологическия обект е прекратено. Остават обаче много въпроси към властите".

Как и защо е допусната продажбата на могилата и нарушил ли е законите бившият кмет на село Мосомище, Иван Ламбрев, питат в сигнала си жителите на селото, които са успели да заснемат терена и разрушаването на древната могила.

Хората чакат и адекватен отговор и мерки от властите, ако налице бъде установено беззаконие.

 

ИНФОМРЕЖА дава право на отговор на засегнатите страни

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK