Депутати ще гледат предложението на омбудсмана за отписване на старите автомобили

Диана Ковачева, снимка: Пресслужба

Предложението е продадените преди 27.12.2017 г. коли да се отписват от продавача

Омбудсманът Диана Ковачева ще участва днес, 17 февруари 2021 г., от 14.30 часа в заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, зала 232.

Депутатите ще гледат на първо четене предложението на доц. Ковачева в Законопроекта за допълнение на Закона за движението по пътищата, с което старите автомобили, продадени преди 27 декември 2017 година, ще могат да се отписват от продавача в КАТ до края на 2023 година, и то само с договора за покупко-продажбата.

Така ще се прекрати порочната практика на недобросъвестни купувачи, които не регистрират придобито превозно средство и то продължава да се води като собственост на продавача, а с него може да се извърши и престъпление. 

Целта на промяната е продавачът на автомобила в срок до 31 декември 2023 година да може да предостави в „Пътна полиция“ при съответната областна дирекция на МВР копие на документ, който удостоверява извършването на продажбата.

След предоставянето на този документ, регистрацията на пътното превозно средство ще се прекратява служебно, с отбелязване в автоматизираната информационна система на КАТ по места. В нея освен прекратяването на регистрацията, ще се вписват данните на новия собственик и датата на прехвърляне на собствеността. 

До тази промяна се стигна след като омбудсманът Диана Ковачева сигнализира за множество жалби на български граждани, които са осъдени за престъпления, извършени с автомобили, чиито настоящи собственици не са сменили регистрацията на вече регистрираното пътно превозно средство.

Така наши граждани биват осъдени неприсъствено от гръцкия съд, най-често по обвинение за трафик на мигранти, на десетки години затвор и стотици хиляди лева. Причината е, че години наред, след като са продали автомобилите си, те продължават да се водят на тяхно име, тъй като не са прехвърлени на новите им собственици.

Последният случай, за който алармира Диана Ковачева, е на млада бременна жена, която при завръщането си от Великобритания е задържана на летището в София и отведена в ареста, с искане за екстрадиция от гръцките власти, защото според международната система тя се води собственик на автомобил, който е бил продаден от нея още през 2015 г., но според гръцките власти тя е извършител на престъпление.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK