Трима рецидивисти, предадени на съд за палеж на 5 коли

Снимка: Infomreja.bg

Районната прокуратура в Благоевград е приключила разследването и внесла  в съда обвинителен акт срещу В.С, Н.А. и С.П. за извършени от тях в съучастие  пет палежа на автомобили на значителна стойност.

Тримата обвиняеми са многократно осъждани. Наложените им наказания не изпълнили своя поправителен и превъзпитателен ефект и същите продължили да извършват престъпления от общ характер.

През 2006 г. било учредено дружество “П. Г.“ ООД. Обв. В.С. поддържал приятелски и бизнес отношения с един от съдружниците -  К.Ц. 

През май месец 2006 год. Ц.  излязъл от семейното си жилище в гр. Благоевград и в продължение на повече от пет години след тази дата не се завърнал в него. Поради тази причина, през 2011 год. неговата съпруга  св. М. Ц. подала молба с искане съдът да обяви смъртта му. Молбата била уважена  и с решение на Софийски районен съд по реда на чл. 549  - 551 от ГПК била обявена смъртта на Ц.

Възползвайки се от това обстоятелство, обвиняемият С. изразил претенции към наследниците на Ц. за връщане на паричен заем с предмет – 100 000  долара, а впоследствие  решил да предприеме  действия по събирането на сумата, за която твърдял, че е дадена в заем, по престъпен начин. Обв. С. решил да настоява и пред другите съдружници в “П. Г.“ ООД за връщането на заема. След като получил отказ обвиняемият се заканил, че ако до три дни не му върнели парите, ”ще станало лошо, ще им подпали фамилиите и ще им разкаже играта”.

За реализиране на целта си обв. С. внимателно проучил имуществото, към което да насочи реализирането на заканата, след което решил да организира палежи на следните пет автомобила: лек автомобил “Мерцедес С 220 ЦДИ“, лек автомобил “Мазда 2, лек автомобил “Пежо Партнер“, лек автомобил “Рено Меган“ и лек автомобил “БМВ Х 5“, управлявани от съпругата на Ц, неговите съдружници и от техни роднини. След като набелязал обектите на престъпленията, обвиняемият пристъпил към намирането на съучастници.

 Обв. С. се свързал с обв. Н. А., с когото се познавал отдавна и му предложил да запали петте автомобила, за което му обещал възнаграждение.  От своя страна обв. Н.А. се свързал с  обв. С. П., който се съгласил да извърши престъпното деяние. Обв. С. П. бил в тежко материално положение и имал нужда от парични средства. Затова се съгласил да извърши палежите в съучастие  като извършител с обв. В. С. и обв. Н. А. – като негови подбудители.

За всеки един от петте леки автомобила, чийто палежи били планирани от съучастниците,  обв. П. подготвил и средства за извършване на престъпленията, изразяващи  се в смесване в големи туби от минерална вода  на бензин и нафта в равни количества. Решил с така получената смес да полее колите в областта на двигателя, гумите и таблото, след което със запалка да възпламени течността.

Така в периода 14.07.2014год. - 30.09.2014год. в гр. Благоевград планираното престъпление било реализирано, като с пет деяния обв. С.П., в съучастие с обв. С. и обв. Н. А. – подбудител и помагач, запалил имущество със значителна стойност – 5 броя леки автомобила,  на обща стойност 41 530лева, като ги залял със запалителна течност и предизвикал горене чрез въздействие с открит пламък.

Пред водещия разследването следовател и в присъствието на договорния си защитник обв. С. се възползва от правото си да не дава обяснения. Другите двама обвиняеми се признават  за виновни и поддържат  дадените обяснения в предходни разпити, включително и тези пред съдия.

Предстои насрочването на разпоредително заседание по делото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK