Как да опазим бизнеса си по време на криза?

В периоди на криза има два начина за оцеляване – свиваш разходите и чакаш лошите времена да отминат, или рискуваш като инвестираш агресивно, търсейки висока възвращаемост.

За съжаление, в последно време се наблюдава и трета стратегия – свиваш разходите за персонал, а инвестираш в откриването на нови обекти или шумни PR кампании.

Но това никак не е нужно! Ето няколко стъпки, които ние от Счетоводна къща ”Крестън БулМар – Кюстендил” ви предлагаме за това как да се справите с кризата:

1. Сведете разходите си до минимум

По време на криза е най-добре да сведете разходите си до минимум, което означа, че не трябва да прибързвате с ненужни покупки и да обмисляте всяка инвестиция. При намаляване на работата, не е нужно да се стига до съкращения на работниците. Можете да ги пуснете неплатен отпуск, за да намалите задълженията за осигуровките, или пък да ги преназначите на намалено работно време. Не правете грешката да прибягвате до съкращения на вашия персонал, за да не загубите опитни кадри, които вашата конкуренция да вземат.

2. „Клиентът винаги е прав”

Има една стара максима в търговията – Клиентът винаги е прав. Разбира се, ако има кой да го чуе какво иска. Можете да направите подбор на персонала. Може да се окаже, че има някой от Вашите служители, който не се държи добре с клиентите Ви или пък не им обръща достатъчно внимание.

В такъв случай може да губите клиентите си. Редно е по време на криза да се обърне внимание на преустройство на екипа, както и да се прецени много точно кога да се стартират нови начинания.

Бъдете открити в комуникацията с клиентите си и медиите, давайте бърз и точен отговор на въпросите им, не забравяйте, че един недоволен клиент ще доведе до много повече вреди, отколкото стотици доволни и непретенциозни такива.

3. Нови методи и промоции

Всяка реклама, PR и промоция, които са неефективни трябва да се преустановят. В условия на криза, не залагайте на скъпи дейности и кампании преименуване или нови продуктови линии. Намерете подходящата реклама за вас, която да ви спести пари и да бъде достатъчно полезна за развитието на бизнеса ви.

Редно е да се прегледат по-обстойно програмите за лоялност към клиенти, съвместни търговски марки и промоции. Намерете начин да стимулирате конкретните нужди на своите клиенти, опитайте се да предвидите реакциите им, да прецените дали предложенията ви са ясни и лесни за разбиране.

Опитайте се да работите на по–ниска печалба, но за сметка на това да продавате в по–големи количества.

Всяко едно важно решение трябва да бъде обмислено изключително внимателно. Потенциалът и доброто име на компанията никога не трябва да бъдат поставяни под въпрос. Преценете от какво можете да се лишите и насочете усилията си върху изграждането на всичко останало.

Счетоводна къща „Крестън БулМар – Кюстендил” може да Ви помогне да се справите с трудностите, защото по време на криза все пак съществуват възможности за развитие, но те трябва да бъдат правилно преценени и оползотворени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK