Бъдни вечер в Пето ОУ „Христо Ботев“ - Кюстендил

Снимки: Пето ОУ "Христо Ботев"

Учениците като артисти представиха едно традиционно семейство в миналото

Второкласниците от Пето ОУ „Христо Ботев” - Кюстендил, с ръководители: г-жа  Т. Станчева и г-жа Р. Зарева, пресъздадоха българския празник „Бъдни вечер“ – обичаи, трапеза и посрещане на коледари.

С помощта на родителите, бабите и дядовците, беше подготвена традиционната обстановка в миналото за Бъдни вечер. За празничната трапеза бяха направени нечетен брой постни ястия: бъдник, сърми, тиквеник, ошав, боб с чушки, питка с паричка и др.

Учениците като артисти представиха едно традиционно семейство в миналото: баба, дядо, син и снаха с младите снахи и внуци. Пред гостите те претвориха подготовката за празника „Бъдни вечер“, както на трапезата, така и на огнището, прекадяването и поставянето на бъдника, който трябва да гори цяла нощ.

Подреждането на софрата, казването на молитвата, разчупването на питката и целият обичай, свързан с отбелязването на Бъдни вечер в нашия край. Идването на коледарите и представянето на коледуването в дома на станиника, развълнува всички.

Така второкласниците показаха своите знания и умения, свързани с празника и изпитаха мигове на удовлетвореност и приятни емоции.

 

КОМЕНТАРИ

Родител16:09 - 29.12.2019
Браво на децата и техните учителки! Така се учат традициите.
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK