Кадир Мехмед отпътува за родния си край

Кадир Мехмед, на снимката долу: Ивайло Гоцев - директор на социалния дом в Симитли, снимки: infomreja.bg

34-годишният Кадир Мехмед напусна Социалния център в Симитли в отлично здравословно състояние, напълнял с 15 кг. Социални работници ще го придружат до София, където ще го качат на автобус за Разград. Оттам служител на дирекция "Социално подпомагане" ще го изпроводи до родното му село Голяма вода. Първоначално ще бъде настанен във временно жилище, след което ще му търсят постоянен дом и работа.

Гръцкият пациент, работел в южната ни съседка като пастир, бе приет в благоевградската болница на 3 август в тежко състояние - отслабнал, недохранен и стресиран. През последните три месеца изтезаваният в Гърция наш сънародник Кадир Мехмед се възстановяваше в Центъра за настаняване от семеен тип за лица с физически затруднения в Симитли.

Кадир Мехмед ни бе предаден от гръцките власти на 2 август на ГКПП „Илинден-Ексохи” в неконтактно състояние, тежащ едва 45 кг. „Гръцкият ми работодател ме блъсна с джипа, защото си исках парите, не бях много пострадал, само ме боляха краката от удара”, разказа на раздяла Кадир. Той не помни как след няколко дни се е озовал в болница, но уточни, че не е връзван и затварян принудитлно.

„Бях отслабнал много, защото почти не се хранех. Щом ни докараха храната, нарочно ни караха да изведем стадото на паша, как да се храниш, като няма време”, обясни 34-годишният Кадир. Той обаче мечтае отново да работи като пастир.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK