Кабинетът предлага финансови компенсации за бизнес потребителите на ел. енергия

Снимка: БНТ

Високите цени се дължат на международни фактори

Служебното правителство представя мерки, които планира в енергийната сфера. Мерките имат за цел да намалят тежестта върху българския бизнес и потребителите.

Премиерът Стефан Янев заяви, че служебното правителство работи в посока гарантиране необходимостта всички потребители да имат достъп до електрическа енергия и тя да бъде във възможно най-добрият ценови диапазон. В последните два месец България има едни от най-ниските устойчиви цени в ЕС, каза той.

Високите цени се дължат на международни фактори, на които ние не можем пряко да влияем. Спазвайки правилата разликите в цените не могат да бъдат драстични. До момента успяваме да запазим най-ниските цени в ЕС, допълни още той.

Премиерът заяви, че на днешното съвещание правителството и бизнесът са се обединили около няколко мерки, които ще намалят тежестта върху потребителите и бизнеса.

На първо място е темата с финансови компенсации, която касае бизнес потребителите. Разработена е схема, съвместно с КЕВР. Компенсациите ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г. Възможно е следващото НС да прецени, че е нужна актуализация и за тази година, за да може компенсациите да важат и за декември. Разплащането в този механизъм трябва да стане през държавния бюджет. Мерките са от порядъка от 50 лв. за мегават час.

"В момента нямаме този механизъм. Без актуализация на бюджета тази година не може да се случи преразпределение през месец декември. Но в бюджета за 2022 г. ще заложим този механизъм за първите шест месеца на годината", уточни Стефан Янев.

Предварителните разчети сочат 600-650 млн. лв. финансова помощ за 6 месеца.

Втората мярка е изработването и утвърждаването на национална позиция за по-гъвкава общоевропейска политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ или временно намаляване на тежестта на въглеродните емисии.

На трето място - Министерство на финансите, заедно с Министерство на икономиката и Българската фондова борса да обнародва наредба за създаване на Клирингова къща - механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производители, търговци и клиенти на ел. енергия и така ще създаде условия за гъвкав пазар и намаляване на финансовия риск на отделните участници в този пазар.

Обмислени са и няколко краткосрочни мерки, свързани с дейността на КЕВР.

Да се предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия, за да може малките и средни предприятия да бъдат подпомогнати с по-добър достъп до пазара и съответно на цени, които по-лесно могат да договарят. Това е начин да се стимулират и крайните клиенти директно да търгуват на борсата, каза още Стефан Янев.

Засилване на регулаторния контрол на КЕВР върху целия борсов пазара – издаване и прекратяване на лицензия, санкции при нарушаването на правилата.

Ще бъдат предложени корекции в правилата на работа на енергийната борса, в методиката на образуване на цена и временно преустановяване на застрахователните гаранции като финансов инструмент, който да бъде ползван в някои видове сделки.

Всички тези мерки се очаква да дадат допълнително успокояване и пазарът да бъде по-адекватен, без претенции, че ще можем да влияем на световните тенденции, търсенето и предлагането на европейския енергиен пазар, допълни премиерът.

Обмисля се и още един пакет мерки, каза Янев.

Той уточни, че всички мерки по отношение на бизнеса 60/40 и други инструменти, продължават да работят.

Стефан Янев подчерта, че енергийната ни стратегия е остаряла или не е конкретна. Той призова за експертен разговор за бъдещето на АЕЦ „Белене“, в който да участват специалистите.

Председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че новите мерки касаят небитовите потребители.

За успокоение на битовите потребители - в следващите 3 месеца цените, както на ел.енергия, така и на парно и топла вода, ще останат непроменени./ БНТ

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK