Кабинетът издигна Кристалина Георгиева за шеф на ООН

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че издига кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, пише Dnes.bg. 

Борисов мотивира смяната с резултата от последното гласуване в Съвета за сигурност на ООН. Премиерът обяви, че след днешното решение може да се очакват тежки компроматни войни. 

На предишното правителствено заседание Бойко Борисов обяви, че дава срок на Ирина Бокова до 26-и септември, за да се докаже, че е правилният кандидат за поста. 

Миналата седмица премиерът обяви, че тя трябва да се класира най-малко на второ място при гласуването, за да остане наша номинация. В понеделник обаче Ирина Бокова остана шеста – най-лошото й място, откакто бе номинирана за поста от кабинета. 

Веднага след гласуването Бокова заяви, че е направила всичко по силите си и сега оставането й в битката за поста е в ръцете на премиера. Кристалина Георгиева е настоящата дясна ръка на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и и е комисар по бюджета и човешките ресурси. 

Преди този си пост тя бе комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи в комисията "Барозу". Обявена е на 30 ноември 2010 г. за "комисар на годината" и за "европеец на годината" в годишните награди на електронното издание "Юръпиън войс". 

Вицепрезидент е на Световната банка (от март 2008 до февруари 2010) и доцент в катедра „Икономика“ на Университета за национално и световно стопанство в София. 

Кристалина Георгиева е омъжена, има едно дете.

 

КОМЕНТАРИ

aaa12:36 - 28.09.2016
Поредната тъпотия сътворена от ГРОБ.Прости хора проста държава.
Он11:45 - 28.09.2016
Като как си представяте: Кр. Георгиева – шеф на ООН, Ир. Бокова – шеф на ЮНЕСКО? Тия в ООН-то да не са малоумни да сложат 2 българки на най-сладките места, а даже едната да определя бюджета на другата? Като се знае какви сме царе на „разпределението“ на общите пари…. скоро ще има закриване и на двете организации.
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK