Папа Франциск прие поканата на Борисов да посети България

Снимки: МС

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация беше на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Швейцарски гвардейци посрещнаха българския премиер във Ватикана с военни почести. Бойко Борисов беше въведен в Апостолическия дворец от папски благородници и от Георг Гейнсвайн, личен секретар на папата и префект на папския дом.

Преди аудиенцията с делегацията, министър-председателят се срещна на четири очи с главата на Римокатолическата църква. Премиерът Борисов благодари на папа Франциск за топлия прием във Ватикана и за възможността за честването на делото на Светите братя Кирил и Методий. Министър-председателят връчи официална покана за посещение на главата на Римокатолическата църква в България. Папа Франциск прие поканата да посети в най-близко бъдеще нашата страна. „В България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания. Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство, ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него – за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа“, се посочва в поканата до папа Франциск.

Премиерът Бойко Борисов подари на главата на Римокатолическата църква картина, изобразяваща Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък. От своя страна Папа Франциск подари на българския министър-председател плакет с разлистени клони, който е символ на мир и разрешаване на конфликти. Премиерът прие подаръка от Ватикана като оценка за работата си по европриобщаването на страните от Западните Балкани.

След аудиенцията министър-председателят Бойко Борисов се срещна с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролини. Двамата изразиха задоволство от отличния двустранен политически диалог и изразиха желанието за задълбочаването му.

В състава на делегацията в Рим, водена от премиера Бойко Борисов, са представители на вероизповеданията в България, на академичната общност и дейци на културата. На аудиенцията при папа Франциск присъстваха Западно и Средноевропейски митрополит на БПЦ  Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на Националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев. Тяхното участие в аудиенцията е признание за постиженията им и е израз на значението, което българското правителство отдава на образованието, науката и културата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK