Президентът ни посети Армения

Снимка: Прессекретариат на Президентството

„Поетът Яворов запали искрата на приятелството между нашите два народа и огънят, който днес гори е в резултат на тази искра. Щастлив съм, че в годината, в която отбелязваме 140 години от неговото рождение, имаме толкова хубави поводи да сме днес тук“. Това заяви държавният глава Румен Радев, който бе гост на 131-во основно училище „Пейо Яворов“ в Ереван.

Президентът, който беше посрещнат по стар български обичай от деца в носии с хляб и сол, поднесе цветя пред паметника на патрона на учебното заведение, а по-късно присъства на представянето на книга, посветена на великия български поет и драматург. От 2006 г. училището поддържа кабинет-музей, който включва ценна сбирка  от фотографии, барелефи и редки издания, свързани с живота и творчеството на Яворов.

В училището Румен Радев съвместно с министъра на културата на Армения Армен Амирян откриха кабинет за интерактивно обучение. Залата е оборудвана с финансовата помощ на българската държава.

В словото си пред гостите Румен Радев посочи важната роля на 131-во училище „Пейо Яворов“ в Ереван като силна връзка между българския и арменския народ и като пазител на българския дух и традиции в Армения. „Там, където нашите деца пеят на български език и танцуват български танци, няма как нашето приятелство да не просъществува“, каза Румен Радев и допълни, че българската държава оценява високо тези усилия, в резултат на които е и като изцяло новият компютърен кабинет.

Румен Радев се обърна към родителите и учителите, изпълнили до краен предел училището, като им пожела учениците да растат като достойни граждани на Армения и на света. „Нека не забравят, че на хиляди километри оттук имат приятелския български народ“, посочи президентът.

По повод 140 години от рождението на поета Пейо Яворов и във връзка със значимия принос за популяризирането на българската култура, образование и традиции държавният глава Румен Радев удостои 131-во основно училище „Пейо Яворов“ с почетен плакет „Св. Св. Кирил и Методий“. 

В срещата участваха представители на Дружеството за приятелство и културни връзки „Армения-България“,преподаватели, културни дейци, десетки наши сънародници.

По-рано през деня президентът Радев беше посрещнат от своя арменски колега Серж Саргсян с официална церемония в Президентския дворец в Ереван. 

Президентът Радев посети и Центъра за креативни технологии „Тумо“ в Ереван.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK