Журналисти от Българската телеграфна агенция засадиха гора над град Рила

Снимки: личен архив
В рамките на Седмицата на гората, журналисти от Българската телеграфна агенция залесиха 120 фиданки от горскоплодни дървесни видове - диви  череша, ябълка и слива.
Залесяването стана на екопътека "Кръста". Легендата разказва, че по нея е минал покровителят на българския народ Свети Иван Рилски, който е и основател на Светата Рилска обител.
 
Край новозалесената гора има и извор със светена вода, от който според преданието, също е пил светецът.
 
Седмицата на гората се провежда ежегодно у нас от 12 април 1925 г., когато министерствата на народното просвещение и на земеделието и държавните имоти обявяват началото на месец април за период, в който се правят кампании за защитата на горското богатство.
 
Инициативата по залесяването на екопътека "Кръста" е и част от събитията, с които БТА отбелязва 120-та си годишнина и се извършва в партньорство с Югозападното държавно предприятие - едно от шестте горски предприятия към Министерството на земеделието, храните и горите. То стопанисва държавните гори в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Софийска и в стопанства от Ловешка и Пазарджишка области.
 
В залесяването участваха служители на ЮЗДП и териториално поделение "Държавно горско стопанство Рилски манастир": директорът на Държавно горско стопанство "Рилски манастир" инж. Георги Кабзималски, инж. Вера Станишева - началник отдел "Възобновяване на горите" в ЮЗДП и Иван Лудачки - старши лесничей в стопанството. 
 
Фиданките са произведени в разсадника на Държавно горско стопанство "Рилски манастир", където са отглеждани три години. За залесяването беше определен терен на 600 м надморска височина и над коритото на река Рилска. Очаква се дръвчетата да започнат да плододават до 5-6 години.
 
Преди месец Българската телеграфна агенция засади 240 семенни фиданки от черен бор /произведени в контейнери/ в района на Арбанаси, в близост до старопрестолния град, в партньорство със Североцентрално държавно предприятие.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK