Журналисти изтеглиха вариантите за матурите по БЕЛ

Снимка: Infomreja.bg

Журналистката от в. „Монитор“ Стела Маринова бе определена чрез жребий от заместник-министър Таня Михайлова да генерира теста по български език и литература за държавния зрелостен изпит днес. Като пожела късмет на зрелостниците, тя натисна клавиша и избра комбинация от въпроси и темата за 41. въпрос.

Изпитът започна в 8.00 часа и продължи 4 астрономически часа, като за зрелостниците със специални образователни потребности той ще бъде 6 часа. Зрелостниците трябваше да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа, да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия модул.

В 9 часа беше изтеглен Вариант II за първото национално външно оценяване на седмокласниците по български език и литература от Юлиян Лазаров, репортер от Военен ТВ Канал.

Изпитът започва в 10.00 часа и се състои от два модула. Първият модул е с продължителност 60 минути и включва въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият е 90 минути и в него учениците ще правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача. За учениците със специални образователни потребности има предвидено допълнително време за работа.

Авторът и творбата за интерпретативното съчинение или есе ще бъдат обявени в 12.00 часа по Българското национално радио. В същото време ще бъде обявен и авторът на текста за преразказ и дидактическата задача за седмокласниците.

Резултатите  от националното външно оценяване  ще бъдат обявени до 6 юни 2018 г., а резултатите от държавните зрелостни изпити - до 13 юни 2018 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK