Кюстендилски журналист участва в инициативи за медийното отразяване на eвроизборите

Снимки: Виолета Атанасова

Европейските избори все още са далече не толкова атрактивни и популярни, както парламентарните избори във всяка една от страните, членки  на Европейския съюз. Навсякъде избирателната активност при тях е поне на половината по-малка от тази при местните парламентарни избори, защото по-голямата част от гражданите на Обединена Европа продължават да не разбират с какво по-точно резултатите от тези избори засягат пряко техния живот, за да е важно да участват в тях.

Затова Европейската комисия разгърна мащабна разяснителна работа във връзка с насрочените за края на месец май избори за нов Европейски парламент, в който  в резултат на Брекзит депутатските места ще бъдат по-малко на брой от тези в сегашния – 705 вместо досегашните 751.

България обаче отново ще има 17 свои представители в Европарламента. Обединена Европа разчита много за избирателната активност на предстоящите избори на два фактора – младите избиратели и медиите. Осъществяват се мащабни разяснителни инициативи във всички държави, членки на ЕС, а в Страсбург, и в Брюксел активно се организират посещения на млади хора, които да се запознаят на място със структурите и функционирането на Европейския парламент.

Европейският съюз се активизира и по отношение на вниманието си към медиите, на които разчита да бъдат полезен посредник между основната му институция – парламента, и избирателите.   Представителството на ЕК в България организира посещение на български журналисти в Европейския парламент в Страсбург, където им бяха предоставени както отлични възможности за професионална работа в специално изградения пресцентър, така и за посещения на пленарни заседания на ЕП, на работата на отделните комисии, за срещи и интервюта с български и други евродепутати.

Те имаха и шанса да изслушат и изявленията на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни след срещата му с Тереза Мей в навечерието на един от най-важните дебати за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, което, според него, на всяка цена трябва да се избегне да стане хаотично и без конкретно споразумение, защото последиците от такъв акт биха нанесли сериозна вреда на всички европейски граждани.

В средата на април български журналисти ще бъдат в Европейския парламент в Брюксел за участие в специален семинар, посветен на ролята на медиите на предстоящите избори за Европейски парламент.

Той се организира под мотото „Избери своето бъдеще“ и ще бъде открит от Клаус Веле – генерален секретар на Европейския парламент. В програмата му са предвидени и срещи с български евродепутати, представяне на официалния видеоклип за европейските избори, както и дискусии по редица важни теми, свързани с предстоящия евровот, съобщи Виолета Атанасова, председател на  кюстендилското Дружество на журналистите, която взе участие в журналистическите инициативи в Страсбург и ще представи на семинара в Брюксел позиции относно работата на регионалните медии по политиките на Европейския съюз.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK