Прокуратурата и Българският лекарски съюз се срещнаха заради агресията срещу медици

Снимка: Прокуратура

Бяха обсъдени механизми за справяне с агресията към медиците

Заместниците на главния прокурор Иван Гешев и Мария Шишкова се срещнаха с ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС). На срещата присъстваха д-р Иван Маджаров - председател на БЛС, д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на БЛС, д-р Стоян Борисов - главен секретар на БЛС, и д-р Нели Нешева - член на УС на БЛС.

Сред основните теми на срещата бе агресията срещу медици, като при последния случай от края на миналата седмица бяха нападнати лекари и медицински сестри от Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново. Обсъдено бе създаването на съгласуван работещ механизъм и начините на прилагането на законовия инструментариум с цел защита на лекарите на работното им място.

Участниците в срещата дискутираха и необходимостта от съвместни действия на институциите за промяна на обществените нагласи и възвръщане на доверието към работещите в системата на здравеопазването.

Прокуратурата на Република България има подписано Споразумение за сътрудничество и взаимодействие с Министерството на здравеопазването от 2015 г. Съгласно него на 14.08.2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров издаде заповед за осигуряване на приоритетно разследване при случаи на посегателства срещу медици, без забавяния, по възможност по реда на бързото производство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK