Йотова в Делчево: Вие сте пример за това как се пазят традициите и се предават на поколенията

Снимка: Президентство

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова за втора поредна година бе гост на традиционния празник на виното в село Делчево.

Празникът се организира от Община Гоце Делчев вече 15 години и е посветен на Трифон Зарезан.

Празникът започна още вчера с лекция на председателя на Асоциацията на сомелиерите в България Михаил Марковски, както и с традиционния конкурс за най-добър винопроизводител и производител на ракия. Тази година в конкурса участваха производители на вино и ракия от България, Гърция, Македония и Холандия.

Днес бе кулминацията на двудневния празник. В 10.30 часа бе извършено традиционното зарязване на лозята в местността Баира. В него, заедно с кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова.

На събитието присъстваха още народният представител Богдан Боцев, заместник-председателят на БСП - Деница Златева, председателят на Общински съвет - Гоце Делчев, Ангел Гераксиев, заместник-кметът на община Гоце Делчев - Валери Сарандев, общински съветници и гости от съседна Гърция.

След това, на площада в Делчево започна и празничната програма, която откриха атрактивните бабугери от село Мосомище.

В своето приветствие, кметът на община Гоце Делчев благодари на вицепрезидента Илияна Йотова, че втора поредна година присъства на този чудесен празник.

"Община Гоце Делчев е пример за това как европейските средства могат да служат за доброто на хората, а не само да се „усвояват“. Благодарение на грижата на общината, на трансграничните проекти, на трудолюбието и енергията на своите шейсетина жители, село Делчево днес е притегателен център не само за родните, но и чуждите туристи“, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова в своето приветствие и подчерта, че с усилията на кмета на Община Гоце Делчев Владимир Москов има изградена качествена инфраструктура и път до селото. „Това е залог за развитие на туризма“, отбеляза вицепрезидентът.

„Вие сте пример за това как се пазят традициите и се предават на поколенията. Желая ви здрава и плодородна година“, обърна се Илияна Йотова към събралите се на площада на Делчево множество хора. След това тя награди победителите в различните 6 категории за най-добър производител на вино и ракия.

„Разбрах, че 1 тон грозде е родило лозето на бай Стоян, което зарязахме миналата година. Дано тази година реколтата да е още по-добра“, заяви Илияна Йотова.

Празничната програма на площада в село Делчево продължи с мъжките фолклорни групи от селата Мосомище и Абланица, женска певческа група с. Мосомище и мъжка фолклорна група „Голешовски фантове“.

„Необходима е целенасочена политика за развитие на селата, план „Маршал“ за спасяването на българското село, защото проблемите се роят един след друг – днес е транспортът, утре ще е достъпът до болница и аптека.“ Това заяви още вицепрезидентът.

По думите на вицепрезидента при формирането на новия европейски бюджет след 2020 г. България трябва да извоюва целеви средства за отдалечените и по-слабо развитите региони.

„Тези средства трябва да се използват само и единствено за тези региони, тогава в тях ще се възвърне животът, хората няма да бягат към големите градове да търсят поминък“, отбеляза Илияна Йотова.

 

Снимка: Президентство
Снимка: Президентство
Снимка: Президентство
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Гоце14:01 - 11.02.2019
Не пипай, лозето ще изсъхне, бе комуняга!
Мария11:17 - 11.02.2019
Търся зрители на моя стриптийз - webcamgirls.xyz Моят прякор е Мария Трофеева
Код за сигурност, въведете кода sj2