Вицепрезидентът: Културата, изкуството, книгите ще ни помогнат в кризата

Снимка: Прессекретариат

Илияна Йотова беше гост на 30-годишнината на Френския институт в България

„В тежките дни на пандемията, с ограничени контакти и тревога за здравето, спасението ни е в културата. Хората са жадни да се докоснат до културата и изкуството, да видят и чуят нещо ново. Културата, изкуството, книгите ще ни помогнат в кризата.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 30-годишнината на Френския институт в България.

Илияна Йотова благодари на ръководството и екипа на института за сътрудничеството. „Проучихме обстойно опита на Френския институт, когато изготвяхме с екипа ми концепцията за Български културен институт. България заслужава да има такава институция, която да разпространява влиянието й по света, да бъде естествено място за сънародниците ни зад граница“, посочи вицепрезидентът и изрази надежда следващо редовно правителство и парламент да придвижат въпроса напред.

В приветствието си, през погледа на своето развитие, Илияна Йотова направи кратък преглед на историята на Френския институт в България. „Това са 30-те години на най-новата българска история. Преди 30 години моето поколение, току-що излязло от университета, гледаше напред с мечти и желание да види и попие от новото – първия досег с новите книги, с виниловите плочи, френското кино, срещите с общественици, които разкриваха необятния свят на френската култура, дискусиите по голямата тема за бъдещето на Европейския съюз“, разказа вицепрезидентът.

Още по-голяма амбиция за развитие пожела Йотова на директора на института Пиер Колио. Тя благодари на френския посланик Флоранс Робин за успешната съвместна дейност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK