Йотова: България трябва да обясни на Европа позицията си за Северна Македония

Снимка: Прессекретариат

Тя се срещна с посланика на Кралство Белгия Фредерик Мьорис

Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани и позицията на България за Република Северна Македония бяха акцент в срещата на „Дондуков“ 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Кралство Белгия Фредерик Мьорис. Освен в нашата страна, посланик Мьорис представлява Белгия и в Република Северна Македония, Албания и Косово. Белгийският посланик изтъкна значението на България като член на ЕС за европейското бъдеще на Западните Балкани.

Вицепрезидентът посочи, че България е най-добрият лобист европейското членство на тези страни и по време на своето председателство на Съвета на ЕС наложи темата в дневния ред на Европа. „Имаме обаче нерешени въпроси с Република Северна Македония. Грешката ни е, че не успяхме достатъчно да обясним на европейските ни партньори националната си позиция“, изтъкна Илияна Йотова. Вицепрезидентът е категорична, че България няма да допусне суверенитет и национална идентичност да се градят на гърба на българската история.

„Не познаваме в дълбочина тези проблеми и е необходимо те да бъдат представени и изяснени в публични дебати, включително и на европейско ниво“, посочи от своя страна посланик Фредерик Мьорис. Илияна Йотова подчерта, че трябва да се познава добре историята на Балканите, за да се разбере българската позиция.

Вицепрезидентът представи пред посланика червените линии, формулирани след Консултативната среща при президента Радев м.г., последвалата рамкова позиция на Министерски съвет и приетата от Народното събрание декларация.

Вицепрезидентът Йотова изрази съмнение, че до края на германското председателство въпросът за начало на преговорите ще бъде решен. Илияна Йотова е убедена, че въпросът за разширяването трябва да се разглежда в контекста на големия дебат за бъдещето на Европейския съюз.

Сред акцентите в разговора беше и пандемията от Ковид-19. Вицепрезидентът беше категорична, че усилията на всички държави членки трябва да са насочени към по-бързото овладяване на кризата и произтичащите от нея проблеми в социално и икономическо отношение. Илияна Йотова изтъкна като допълнителни трудности все още неприетия многогодишен бюджет на ЕС и Плана за възстановяване.

Вицепрезидентът и посланик Мьорис се обявиха за засилване на двустранното сътрудничество между България и Белгия във всички сфери. Посланик Мьорис определи като основна цел привличането на още белгийски инвестиции в България. За тази цел ще се организират проучвателни мисии за белгийските търговски среди. Обсъдени бяха и възможностите за сътрудничество в транспортната сфера след Брекзит в условията на трансформация на съществуващите транспортни коридори. „България е важен сътрудник за Белгия в тази област“, посочи посланикът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK