Йордан Йовчев е на финал в Лондон

снимка: Reuters

Най-добрият български гимнастик Йордан Йовчев се класира за финала на халки на олимпийския турнир по спортна гимнастика, съобщи Gong.bg. Националът получи оценка от 15.308 точки в квалификацията, с което състезателят ни направи истински подвиг при рекордното си участие на Олимпийски игри.

39-годишният Данчо Йовчев изпълни чисто съчетанието, с много лека неточност при приземяването, на единствения уред, на който се състезава на тази Олимпиада.

Йордан Йовчев, получил бурните аплодисменти на зрителите в залата, намери място за пореден път сред най-добрите на планетата на халки, с осма оценка.

С най-добър резултат за финала на халки се класира Чен Ибин от Китай с 15.858 точки. Втори и трети в квалификациите на този уред се наредиха италианецът Моранди Матео (15.766) и представителят на Русия Александър Баландин (15.666).

Финалът на този уред е на 6 август, понеделник.

В “Норд гринуич арена” в Лондон българският гимнастик записа своето шесто-рекордно участие на Олимпиада. До този момент, друг състезател в този спорт не е постигал подобно постижение. Данчо Йовчев е и най-възрастният представител в турнира по гимнастика.

Постижението на Йордан Йовчев е уникално и влиза в историята с това, че не е пропускал Олимпийски игри от 1992 година. Големият, макар и само 160 сантиметра висок състезател, има четири олимпийски медала — един сребърен и три бронзови, като през 2004 година в Атина, златото му бе отнето незаслужено, след като съдиите го присъдиха на представителя на домакините Димостенис Тамбакос. /gong.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK