Йордан Цонев: Кафето е едно, коалиция – друго

Снимка: © Явор Николов, източник: webcafe.bg

„Само по себе си, пиенето на кафе е един положителен факт. Когато различията се обсъждат – това е добре“, коментира в студиото на Нова ТВ срещата между лидерите на ДПС и ГЕРБ в Кърджали зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той обаче подчерта, че за коалиция между ДПС и ГЕРБ не може да става дума.

„ДПС и ГЕРБ имат фундаментални различия и никога не можем да бъдем заедно“, подчерта Цонев. „Нашите избиратели понесоха най-големите удари от българска политическа партия след Възродителния процес именно при управлението на ГЕРБ”, каза той.

„Извън публичните контакти, нямаме други с ГЕРБ. Нямаме намерение да правим коалиция с тях“, подчерта депутатът. „Има един единствен текст, който гласуваме заедно с ГЕРБ”, категоричен беше той, имайки предвид уреждането на състава и разпределението на местата в ЦИК.

Цонев говори и за различията между ДПС и БСП. По думите му те са идеологически и икономически. „В идеологическо отношение ДПС е либерална партия, а БСП – социална“, посочи той. В икономически план Цонев даде пример с различията по отношение на плоския данък и проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“.

„Програмата на кабинета „Орешарски“ е върховата цел на двете партии, тя е компромис между вижданията на ДПС и БСП“, каза обаче депутатът. „Имаме сложни взаимоотношения с БСП. Основното нещо, което ни дразни е митът, че ДПС преяжда с власт, за което няма нито един факт“, посочи Цонев и даде пример с броя на областните представители издигнати от неговата партия, които били 6 от общо 26.

„Ще разширим Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) със защита на потребителите – ще направим една мегаструктура, защото защитата на потребителите върви често с антимонополните действия“, каза още Цонев, който е председател на бюджетната комисия в Парламента.

„Законът за освобождаване от такса при връщане на кредити след първата година няма да засегне вече подписаните договори за кредити“, обясни той.

„В страната всеки ден се сключват стотици договори и законът ще се отнася за тях. Вече няма да може банката да прави промени без съгласието на клиента, няма да се плащат такси за обслужване на кредита и пр.“, добави той. По думите му законът за бързите кредити е готов и тече съгласувателна процедура с БНБ. Трябва да се произнесе и Министерството на финансите.

„Моята прогноза е, че в края на другата седмица законът ще влезе за обсъждане в Парламента“, каза Цонев.

 

КОМЕНТАРИ

дс10:27 - 28.03.2014
долен педал
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK