След 20-годишно прекъсване възстановиха конкурса „Нашите деца свирят Бах“ в Благоевград

Лауреатите от Осмия конкурс за пианисти непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах", снимка: Infomreja.bg

След 20-годишно прекъсване възстановиха Националния конкурс за пианисти непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах" в Благоевград.

Организатор е Народно читалище "Никола Вапцаров-1866", а тазгодишното издание е осмо.

Музикалният форум събра 30 млади музиканти от цялата страна, сред които и участници от школите по пиано в града домакин. 

Малките инструменталисти, на възраст от 8 до 19 години, бяха разпределени в четири състзателни групи.

Според регламента участниците бяха подговили за представянето си една задължителна пиеса и една по избор. 

Конкурсната програма се състоя в събота в големия салон на НЧ "Никола Вапцаров-1866". Уменията на малките пианисти зад рояла оценяваше жури в състав: проф. Йордан Гошев – декан на Факултета по изкуствата при ЮЗУ „Неофит Рилски“, който бе председател; Велин Илиев и Весела Пеева.

Резултатите от крайното класиране бяха обявени официално в неделя, когато се проведе и гала концертът на лауреатите. Церемонията бе в сградата на Радио Благоевград.

Всички участници получиха грамоти, а победителите в конкурса бяха наградени с диплом и медал. Голямата награда бе присъдена на Симона Кротева от Благоевград, която получи и статуетка на Й. С. Бах.

Ето и имената на лауреатите:

Първа възрастова група:

I – Анна Русева от Видин с ръководител Ана Илиева

II – Ася Анакиева от Благоевград с ръководител Илиана Георгиева

III – Ивона Чокова от Петрич – Ирина Назърова

III – Диляна Стоянова – Благоевград, преподавател Златка Стойчева

Втора възрастова група:

I – Емилия Атанасова – Златка Стойчева

II – Дан Христов от Благоевград с преподавател Анита Богданова и Рада Арнаудова от София с ръководител Анастасия Дамянова

III – Йоана Трендафилова и Надежда Ангелова с преподавател Иванка Коляшева и Горан Марков от Петрич с преподавател Ирина Назърова

Трета възрастова група:

I – Симеона Кротева от Благоевград – Иванка Коляшева

II – Калина Огнянова от Перник с преподавател Анна Тодорова

III – Яна Мезеклиева от София с преподавател Доротея Димитрова

Връчени бяха две поощрителни награди, както и извънредна награда от фондацията на името на проф. Красимир Гатев за най-артистично дарование, която получи Емилия Атанасова.

"В този конкурс няма загубили. Всички участници са спечелили. Всички са победители заради усилията, които са положили, защото това натрупване ще им донесе бъдещи успехи", коментира председателят на журито, проф. Йордан Гошев.

Първото издание на конкурса за пианисти непрофесионалисти „Нашите деца свирят Бах” е през 1992 г. Идеята за неговото провеждане дават преподавателките по пиано в Детската музикална школа на НЧ ”Никола Вапцаров-1866” - Павлина Чочова, Симона Генкова и Николина Кротева. Той има седем издания, някои от които с международно участие. Последното е през 1999 г.

Конкурсът е уникално явление не само в България, но и в Европа. В него могат да вземат участие само млади пианисти от 8 до 19 г., които не са ученици в професионални средни музикални училища.

Условието в регламента на конкурса е да свирят предимно творби от Й. С. Бах. поради факта, че като изключителен педагог творчеството му се явява една огромна школа, изграждаща музикалното развитие на децата.

За престижа на конкурса говори и високото ниво на изявени музиканти, които са били жури в него. Сред тях са Стефан Траянов, Иван Дреников, Милчо Левиев, Йордан Гошев, Жак Люсие /Франция/, Васил Казанджиев, Виктор Чучков, Лили Атанасова, Явор Димитров, Анжела Тошева и др.

По време на конкурса и самите членове на журито изнасят свои самостоятелни  концерти. По традиция конкурсът „Нашите деца свирят Бах” се провежда в голямата концертна зала на НЧ ”Никола Вапцаров-1866”-Благоевград.

Организаторите са твърдо решени да продължат традицията и конкурсът да се провежда всяка година под патронажа на председателя на читалището – Васил Новоселски.

 

Снимка: Infomreja.bg
Председателят на журито, проф. Йордан Гошев, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Симеона Кротева спечели голямата награда и статуетка на Й. С. Бах, снимка: Infomreja.bg
Симеона Кротева
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK