Животновъди се съмняват за умишлено заразяване на фермите с нодуларен дерматит

Снимка: Infomreja.bg, архив

Близо 900 огнища на нодуларен дерматит са регистрирани в Турция, а над 100 са в Гърция, информира Симеон Караколев, председател на Управителния съвет на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България, цитиран от Dariknews.bg. По негови думи обаче разпространението на заболяването у нас не е започнало от пограничните райони – Кърджали, Смолян и Благоевград, а от вътрешността на страната – Хасково и Димитровград, като това поражда съмнения за умишлено заразяване на фермите.

Симеон Караколев обясни, че ситуацията в страната постоянно се следи и всички са в постоянна връзка с ветеринарните власти. “От днес започна ваксинация и пръскане. В момента в Агенция по храните е ад- в рамките на 5 дни има три различни заповеди за ограничение. Те са подложени на натиск и от фермерите, защото при нодурален дермит се избива цялото стопанство, а месото не е годно за консумация. Има хора, които искат психолог от държавата, защото не могат да понесат, че им се избиват фермите”, сподели Симеон Караколев.

Преди 8 месеца е наложена карантинна мярка за всички погранични райони на страната. В Турция вече има 897 огнища на заразата, а в Гърция над 100. Според Симеон Караколев държавата е имала време да ваксинира всички животни в пограничните територии, но не го е направила. Въпреки това Симеон Караколев има друго обяснение за появилите се огнища у нас. 

„Заразата се пренася с насекоми и с диви животни. Пренасят я дори хора, които са имали допир със заразено животно. Проблемът с болестта се появи преди няколко години от Гърция. Тази болест може да е преносима и от мигрантите. Това е болест, която се разпространява постоянно в Ирак, Сирия, Иран и Турция. А заразата в България тръгна от Хасково и Димитровград. Ако кажа, че въпреки забраната фермери търгуват с животни, вероятно ще обидя някого. Ако кажа, че не търгуват, вероятно ще излъжа. Това е и причината мерките да са много строги. Наскоро конфискуваха камион с 300 агнета в Търговище”, обясни Симеон Караколев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK