Просветният министър подписа заповедите за преобразуване на училищата Дебрен, Долно Дряново и Дъбница в обединени

Зейнеп Ходжа, снимка: ОУ "Христо Ботев" - Долно Дряново

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев за 24 май е направил подарък на трите училища в община Гърмен - ОУ "Св. Климент Охридски" в село Дебрен, ОУ „Христо Ботев" в Долно Дряново и ОУ „Христо Ботев" в Дъбница, като е подписал заповедите за преобразуването им в обединени. 

Заповедта е от 23-ти май, а добрата новина съобщи на тържествата за Деня на славянската писменост и българската просвета и култура и 90-годишнината на школото в Долно Дряново Зейнеп Ходжа, която е експерт в просветното ведомство, научи ИНФОМРЕЖА.

В началото на месец март тази година от името на педагогическите съвети на трите училища в Общинския съвет в Гърмен постъпиха докладни съветниците да одобрят искането на ръководствата на трите учебни заведения да бъдат преобразувани от основни в обединени от новата 2017/2018 учебна година.

Тази възможност вместо до 8-и учениците в обединените училища да се обучават до 10-и клас им дава § 8, ал. 4 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за предучилищно и училищно образование, влязло в сила от 01.08.2016 г.

В него се казва, че "заварените към влизането в сила на закона основни училища по чл. 26, ал. 1, т. 3 от отменения Закон за народната просвета могат да се преобразуват в обединени училища по чл. 38, ал. 1, т. 4 от този закон след анализ и становище на регионалното управление на образованието и решение на съответния общински съвет”.

Сред основните мотиви на вносителите на предложенията в училищата в гърменските села Дебрен, Долно Дряново и Дъбница бяха, че състоянието на учебните заведения напълно отговаря на условията за тяхното преобразуване от основни в обединени, тъй като с всяка изминала година те бележат устойчиво развитие с много малко текучество на ученици.

Другият аргумент на вносителите на предложението бе, че и в трите училища работят опитни педагогически специалисти с висше образование както в начален етап на обучение, така и в прогимназиален, правоспособни за провеждане на обучение и в гимназиалната степен на училищното образование. Освен това материалните бази и в трите училища са отлични и отговарящи на изискванията за преобразуването им от основни в  обединени.

Така от следващата учебна година и в трите учебни заведения в гърменските села Дебрен, Долно Дряново и Дъбница ще започне и гимназиално обучение на учениците до 10-и клас.

На своя редовна сесия в средата на март Общинският съвет в Гърмен даде съгласието си да бъдат преобразувани от основни в обединени и училищата "Д-р Петър Берон“ в село Лъжница и „Св. Паисий  Хилендарски“ в Корница и от следващата година и там да започне обучение до 10-и клас.

Наредбата дава възможност и право на личен избор на учениците къде да продължат образованието си - дали в професионалните училища, или да останат в преобразуваните училища до завършването на 10-и клас.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK