Животните в село Вуково са под карантина до излизане на резултатите от изследванията

Снимка: Infomreja.bg

В резултат на изследване на 28 овце от стопанство в село Вуково, община Бобошево на 17. септември  е получен положителен резултат за бруцелоза при едина овца. Лабораторното изследване е извършено от референтната лаборатория на НДНИВМИ - София .

Заразени с бруцелоза животни могат да предадат болестта и на хората. Това може да стане чрез консумация на необработени храни, получени от болни животни, при обслужване на животните и при боравене с добити от болни животни суровини и продукти като вълна, кожи и други.

Българска агенция по безопасност на храните съветва потребителите да информират незабавно обслужващия ветеринарен лекар за всяко умряло или болно животно, както и за предстоящи транспортирания на животни от едно стопанство в друго.

Закупуването на храни от животински произход единствено от регистрирани обекти – само от тях може да сте сигурни в безопасността на предлаганите продукти. Консумацията на мляко и месо, както и на продукти, произведени от тях, за които няма гаранции за произход или за здравен статус на животните, от които са добити, представляват сериозен риск за всички, на които се предлагат храните;

Термичната обработка на суровото мляко и месо са добра защита срещу причинителя на бруцелоза. Затова за лична консумация в домашни условия млякото трябва да се вари, а месото да е добре изпечено, за да са безопасни;

На 18. септември от всички дребни преживни животни в селото са взети кръвни пробни, резултатите, от които, се очакват в следващите няколко дни.

До излизане на резултатите от изследванията животните са под карантина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK