Живот в разбирателство: За единството на хората в село Корница

Снимка: Infomreja.bg

"Ние тук, християни и мюсюлмани, си живеем добре, разбираме се. Това си е останало от времето"

В Деня на християнското семейство влизам в църквата „Свети Димитър“ в Корница. Тук са се събрали възрастни жени от селото. Седнали край напалената печка, те си приказват и хапват от почерпката, която са си донесли.

„На празник сме все тук. Чукне ли камбаната, идваме. Тук си ни е най-хубаво. Това  е нашето Народно събрание“, шегуват се жените.

„Тя, политиката, да не се меси – отсича кака Дафина. - Тези на власт мътят водата. Ние за миналото не се интересуваме, за днес и за утре мислим. Какво ще разриват миналото?! Ние тук, християни и мюсюлмани, си живеем добре, разбираме се. Това си е останало от времето. На одуша например непременно подаваме на комшиите. На Великден радваме всички  деца с червени яйца. И мюсюлманите не ни забравят, тачат ни.“

„Ние имаме магазинче и в него влизат всички, без разлика на вярата“, допълва Мария.

Това казва и Вайда Дрил, която също има магазинче. Тя и баба Елена Козмова са като сестри.

„Набрала грозде, ябълки, праз – каквото и да е, идва и ми носи. Направила баница, торта - пак носи. Аз също. Някой е закъсал за пари, услужвам, после ми ги връща. Така си живеем. Разбирателството е най-важното“ – категорична е  Вайда.

От дума на дума спомените я унасят и тя разказва за пожара, при който горяла къщата на родителите ѝ. Спомня си как всички са били единни, не чакали пожарната, втурнали се да гасят и нямало нито един безучастен човек.

„Няма наше, няма ваше – продължава тя. - На погребения отиваме всички, на годове – също. А когато, да кажем, си на нивата и си свършиш  работата, помагаш на другата жена, която и да е тя, та да си тръгнете заедно. Тук сме родени и израснали, няма какво да делим!“

Разбирам също, че самодейците от Корница на християнските празници гостуват на село Баничан. На Байрам пък е обратно.

Наистина, какво по-ценно от разбирателството! Само така животът е спокоен, без разпри, кражби и насилие. Като в хубавото село Корница!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK