Кандидат-депутати от ГЕРБ обещаха да съдействат за подмяна на водопроводната мрежа в селата Пороминово и Бараково

Снимки: ГЕРБ

"Десет дни след изборите служебното правителство се готви да приеме 11 национални програми за развитието на образованието през 2017 г. Най-силно впечатление прави драстичното увеличение на парите по една от програмите. С тези пари ще се финансират обезщетения на персонала, в резултат на преструктурирането на мрежата, чрез закриване или преобразуване на училища и детски градини. Мотивът на служебния министър е: продължаващи демографски промени в страната." Това заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ Радослава Чеканска по време на среща с жители на община Кочериново.

На срещата в Кочериново присъства и водачът на листата на ГЕРБ Кирил Калфин, както и останалите кандидат-депутати - Ивайло Константинов, Виктор Янев, Михаела Крумова, Мая Спасова, Марта Желязкова - Копанарска и Даниела Стоянова.

Кандидат-депутатите от ГЕРБ обясниха, че така разчетено, в програмата, обявена на пресконференция на служебния министър на образованието, се предвижда закриване на училища, освобождаване на учители и непедагогически персонал. 9 000 учители и 2 800 души, обслужващ персонал, ще бъдат освободени. "Предполагам, всички се досещате чий продукт е министърът на образованието", попитаха те.

Радослава Чеканска, която е учител по професия, обясни че ГЕРБ поставя образованието като основен приоритет и предвижда двойно увеличаване на учителските заплати. "Защото всички знаем, че за да имаме силна държава, трябват силни учители и силно образование", заяви Чеканска. Кандидатът за народен представител посочи, че това е разликата между БСП и ГЕРБ.

"Само по себе си приемането на програмите не е лошо, защото те вървят от нашия период, създадени са от експерти на ПП ГЕРБ. Това, което ме обезпокои обаче беше, че  например, за Национална програма "Квалификация" са отпуснати 600 хил. лв., за Национална програма "Развитие на предучилищното образование" са отпуснати 400 хил. лв., а за Национална програма "Оптимизация на училищната мрежа" са отпуснати 30,7 млн. лв., като 28 млн. лв. са определени за обезщетения на уволнения персонал. През 2013 и 2014 г. за този модул са били отделяни по 10 млн. лв.", поясни пред присъстващите Радослава Чеканска.

"На всички, които работим в този сектор, моментално ни светва една червена лампичка. Служебното правителство, с този акт, тръгва към геноцид на училищата в малките населени места и на учителите. А модулът, който е за закриване на училища и изплащане на обезщетения на педагогически и непедагогически персонал, възлиза на 28 млн. лв. Това показва каква е стратегията на БСП за образованието", посочи кандидатът на ГЕРБ.

Чеканска обясни и основните акценти от програмата на ГЕРБ в сектор "Образование". "Ще има промяна наредбата в броя на учениците, което ще доведе до това, че няма да се налага да има смесени паралелки и ще падне минималната бройка ще падне. Това ще подобри качеството на образование и ще спре миграцията от малките населени места към големите. Ще има промяна в делегираните бюджети и много по-справедлива система при определянето им. Вече бюджетът на училищата няма да зависи от броя на децата. Видя се, че това води до много порочни практики", обясни кандидатът за народен представител от ГЕРБ.

В община Кочериново водачът на листата Кирил Калфин заяви, че обещанията, поемани от ГЕРБ, са реални и се изпълняват. Пред жителите той пое ангажимент да съдейства за подмяната на водопроводната мрежа в селата Пороминово и Бараково. "В нашата програма има предвиден фонд именно за такива населени места. Фондът ще разполага със 100 млн. лв., които ще бъдат разпределяни на такива общини. За област Кюстендил, която не влезе във водната асоциация и няма да има възможност да се финансира от европейски средства, са предвидени 10 млн. лв. Затова имаме реалната възможност да направим това, за което говорим и което ви обещаваме", посочи Калфин.

По време на срещата той припомни, че община Кочериново също ще се възползва от санирането по Националната програма за енергийна ефективност. В Кочериново има един блок, който предстои да бъде саниран. "Предвижда се и инвестиция от близо милион за изграждането на резервоар, който да реши проблемите с водата тук", заяви още Кирил Калфин.

По време на срещата в Кочериново Калфин обясни, че е получил оплаквания от земеделски производители от региона затова че са им забавени плащанията по две от програмите. "По тези програми ние изплащахме субсидиите на земеделските производители до края на годината или най-късно до януари месец на следващата. Сега обаче тези плащания се бавят и земеделските производители са притеснени", заяви той. Калфин обясни, че навременното изплащане на тези субсидии е крайно необходимо на земеделските производители, в противен случай се налага да покриват разходите от собствения си джоб. Водачът на листата на ГЕРБ посочи още, че когато държавата е оставена на самоход, започва да изостава в някои от секторните политики.

"Имаме реална програма, която коренно се различава от програмата на нашите опоненти. В тяхната няма конкретика и няма реални неща. Можеш да я четеш вечер преди лягане и да мечтаеш. Програмата на ГЕРБ обаче се базира на реален растеж и на стабилни икономически показатели", заяви още той.

Пред присъстващите Калфин посочи, че при този икономически ръст, постигнат от правителството на Борисов, вече може да се говори за увеличение на пенсиите и заплатите. "Минималната работна заплата ще достигне 650 лв., а средната - 1 500 лв. И това ще бъде реалност, защото тези разчети са подкрепени с икономически показатели", обясни той. От там логично ще се увеличат вноските в НОИ, а съответно и пенсиите. "Ние чухме какво искат хората: да обърнем повече внимание на социалната политика и го правим. Не го направихме досега, защото държавата бе задлъжняла и ГЕРБ трябваше да разплати дълговете, наследени от предходните правителства", обясни още водачът на ГЕРБ в Кюстендилска област.

ГЕРБ се обявява и за премахване на имунитета на народните представители, както и за по-бърза правосъдна система, посочи още Калфин. Той призова присъстващите жители на Кочериново на 26-ти март да подкрепят ПП ГЕРБ и да гласуват с номер 11 в интегралната бюлетина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK