Жив огън и богати трапези в с. Плоски за Празника на виното

снимки: Община Сандански

След цяла нощ правене на погачи, пити и баници санданското село Плоски осъмна с музика, хора и църковни песни на лозята в местността "Курилото". Там местните лозари ритуално „зарязаха” лозите и поляха с вино. След това всички се събраха и избраха Георги Комитов за „Цар на лозята”, който с венец от лозови пръчки седна в празнично украсена каручка и премина, следван от пременените в народни носии  малчугани от местната детска градина през площада на селото.

Празникът продължи с всенародно веселие и добро настроение, за което се бе погрижила кметицата на селото София Джиджева. По специална покана на нея и Георги Георгиев жителите на селото бяха зарадвани с изпълненията на Иван Дяков и Володя Стоянов.

Георги Георгиев, който живее в София, но има корени в с. Плоски, заяви, че се надява този празник да се превърне в традиция, която да събира и радва хората.

На празника освен кореняците плоскалии имаше и много гости от София, Сандански, Благоевград.

Кметицата София Джиджева, накипрена в местна народна носия, не спираше да раздава чаши с пенливата напитка и топли погачи за здраве и берекет през цялата година.

Въпреки че празникът се отбелязва за първи път в с. Плоски, жителите и гостите останаха впечатлени от цялостната организация и инициативността на своята кметица.

Бабите, погрижили се за вкусотиите на трапезата - Виктория Маркова, Люба Терзийска, София Ризова и Добринка Ангелова, споделиха, че тайната на хубавите баници и пити е бавното втасване на тестото и сръчните ръце при правенето му.

Местните винари пък не спираха да леят от божествената напитка. Един от тях - Иван Златков, сподели, че е изключително щастлив, че и в с. Плоски се празнува Трифоновден, като увери, че за хубаво вино е необходимо освен хубаво грозде и много любов.

 

снимки: Община Сандански
снимки: Община Сандански
снимки: Община Сандански

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK