Върнаха книжката на Местан

Снимка: БГНЕС

Катастрофата стана на 14 април 2019 година на разклон край момчилградското село Загорско

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан отново е правоспособен шофьор. Окръжният съд в Кърджали върна шофьорската му книжка, пише "24 часа". Тя му беше отнета след катастрофа с негово участие, при която загина 6-месечно бебе.

Връщането на книжката на Местан е окончателно и решението не подлежи на обжалване.

Катастрофата стана на 14 април 2019 година на разклон край момчилградското село Загорско.

При опит на Местан да се включи в главния път, автомобилът му се блъсна в кола "БМВ", в която пътуваше младо семейство от Кърджали към Кирково. След катастрофата Лютви Местан беше привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа.

Според магистратите разследваното деяние не се отличавало с по-висока от типичната за този тип престъпления обществена опасност. 

Предполага се, че колата на Местан е излязла на главния път, отнемайки предимството на автомобила, в който са пътували пострадалите. Според свидетели Местан е спазил знак "Стоп", но пътният участък е с лоша видимост. Въпреки това често там се кара с превишена скорост.

След инцидента Местан бе арестуван, а направената му проба за алкохол бе отрицателна, а по-късно  освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно гаранцията бе отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика. След общественото недоволство прокуратурата за втори път наложи на Местан същата гаранция и в спешен порядък събра необходимите доказателства за състоянието му. Местан е платил паричната си гаранция от 10 000 лв. , която му бе наложена от Окръжната прокуратура в Кърджали.

Ден по-рано му беше отменена забраната да не напуска страната.

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK