Жителите на Гоце Делчев и региона се простиха с Тома Спириев

Тома Спириев /първият отляво надясно/ с приятели ловджии на сбирка на дружинката в изградения от ловджиите от Лъки крайпътен заслон, снимки: nfomreja.bg, архив

Жители на общините Гоце Делчев и Хаджидимово се простиха вчера с бившия първи секретар по селското стопанство в някогашния ОК на БКП в Благоевград Тома Спириев, който почина на 78-годишна възраст. Да отдадат последна почит на известния комунистически функционер в Гоце Делчев пристигнаха и много негови бивши и настоящи съпартийци, кметове и граждани, които помнят Тома Спириев с добро.

Сред многото съпартийци, роднини, съселяни и приятели на покойния Тома Спириев бе и бившият първи секретар на ОК на БКП Лазар Причкапов, бивш кмет на Благоевград и най-вероятен кандидат за следващ мандат. Запознати коментираха, че известният в целия гоцеделчевски регион Тома Спириев е починал след прекаран наскоро инсулт.

От село Дъбница, община Гърмен, започва повече от 33-годишната партийна кариера на Тома Спириев, която минава през най- високите постове на регионално ниво, коментираха негови познати. Покойният бай Тома Спириев, както го знаят хората от Гоцеделчевско, всъщност е от село Лъки, община Хаджидимово, което село се слави в региона като най-партизанското. От другите села, с подобна на Лъки слава, Илинден и Ловча, пък са депутатите Георги Юруков – настоящ съветник на президента Георги Първанов, и Георги Андонов – настоящ народен представител от ГЕРБ и кандидат-кмет на Гоце Делчев.

Първото завършено образование на Спириев е за начален учител, а впоследствие завършва и агроомство. Висшата партийна школа на КПСС в Москва е трамплинът, който му отваря пътя към кариерата в БКП, като достига до поста първи секретар в Гоце Делчев и секретар по селското стопанство в Окръжния комитет на партията по времето на Лазар Причкапов.

До края на дните си Тома Спириев е бил член на градската организация на БСП в Гоце Делчев. За него съпартийците му коментираха, че въпреки голямата власт и възможностите, които е имал през годините, е останал скромен и отговорен човек. Семейството му има скромен апартамент в Гоце Делчев на улица "Търговска" и къща, която делят с няколкото братя на Спириев, в родното им село Лъки.

През 1990 година, веднага след демократичните промени, Тома Спириев напуска градския комитет на партията в Гоце Делчев, като сдава поста на наследника си Стефан Арнаудов и става редови член на градската организация на БСП в Гоце Делчев. До последно Тома Спириев остава и член на ловната дружинка в родното му село Лъки и преди да се появи здравословния му проблем, колегите му авджии коментираха, че рядко е пропускал ловни излети.

 

 

КОМЕНТАРИ

БОЖИК ДО МАРИЯ23:33 - 03.11.2012
Маре лека му пръс на ЧОВЕКА,но беше много добър само за някои ЛЪЧКИ ТИКВИ-не за всички.
Мария - до антикомунист02:02 - 22.11.2011
Антикомунист , това, че ти не си успял да постигнеш това което той е постигнал приживе и това, че ти си нямал умствения му потенциал не ти дава право да коментираш кои дела са достойни за подражание. Предполагам, че си човек на възраст и не ти отива да правиш такива безсмислени изказвания по адреса на човек, който вече не е сред живите. И в сегашното и в миналото управление, винаги е имало и ще има и за напред недоволни. Съветвам те да запазиш благоразумието си и да спреш да пишеш безсмислените си коментари. Поне имай доблестта да напишеш името си и да застанеш като мъж зад думите си. Става ми ясно от псевдонима ти каква отрепка си !!!
антикомунист12:58 - 14.08.2011
Никакви дела не са достойни за подражание! Той беше най-голямия мракобес сред партийните секретари и е разплакал толкова хора които не са били удобни на партийната линия!
ПРИЯТЕЛ08:54 - 13.08.2011
Поклон бай Тома,вечна ти памет! Твоят живот и дела са достойни за подражание!Спи спокойно във вечният ти дом!

FACEBOOK