Консултативният съвет по тютюна одобри ставките за преходната помощ от 80 млн. лв. за 2018 г.

Снимки: МЗХГ

80 млн. лв. преходна национална помощ ще получат тютюнопроизводителите за произведения и изкупен тютюн от реколта 2018 г. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на заседание на Консултативния съвет по тютюна.

Като член на Консултативния съвет по тютюна на срещата присъства и д-р Арбен Мименов - председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн в България – СПОТБГ, който е и кмет на община Сатовча. В залата бяха още представители на Института по тютюна и тютюневите изделия, както и  на различните браншови организации и фирмите купувачи на тютюн.

С пълно единодушие от 12 гласа „за“ беше гласувано ставката за сортова група „Басми“ да бъде 2,29 лв./кг за количество до 1000 кг, 2,23 лв./кг за производство между 1000 и 2000 кг и 1,48 лв./кг, ако е над 2 тона. Заявителите на помощта от тази сортова група са 34 315.

Субсидията за „Каба кулак“ от реколта 2018 г.  да е 1,17 лв./кг, прие още Консултативният съвет. За едролистните тютюни „Бърлей“ и „Виржиния“ ставките са съответно 0,85 лв. и 0,67 лв./кг. Общият брой на всички заявители на подпомагането от 4-те сортови групи са 41 882.

Предстои заповедта за ставките да бъде подписана от министър Порожанов, след което има 1-месечен период за публично обсъждане. Плащането на помощта от държавен фонд „Земеделие“ се окачва да стане към 20 април.

Изкупната кампания за 2018 г. мина нормално, производството е около 9000 тона  тютюн, съобщи зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева. Реколтираните площи са били 58 120 дка. За периода 2016-2018 г. се отчита общо намаляване на площите и производството на тютюн. 

Такава е тенденцията и в цяла Европа, с близо 60% е спадът за последните 6-7 г. или от 400 хил. т вече е  170 хил., коментира председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите -2010 Цветан Филев.

По настояване на бранша се задвижва процедурата за удължаване с 1 месец на срока за регистрация на тютюнопроизводителите, който изтича на 31 март.  На Министерството на труда и социалната политика пък ще бъде предложено сектор „Тютюн“ също да получи възможност за наемане на сезонни работници с 1-дневни договори.

"Консултативният съвет по тютюна прие отчета за реколта 2017 г. за цялата страна, която е била 10 хил. тона. Наблюдава се спад около 33%. Засятата площ в България е била около 60 хил. декара", коментира д-р Арбен Мименов, който отбеляза, че тютюнът от реколта 2018 година е изкупен в цялата страна.

Министър Порожанов прие предложението на браншовите организации да се проведе допълнителна среща с ръководството на НАП, на която да се обсъдят действията относно облагането на субсидиите на тютюнопроизводителите.

В една от точките се обсъди общата селскостопанска политика на Отрасъла „Тютюн“, като земеделският министър бе категоричен, че под тази форма подпомагане след 2020 година няма да има. Ще се търси друга форма за подпомагане обвързана с тютюнопроизводството, но към момента няма яснота каква точно форма.

На заседанието остро се реагира и повдигна въпроса от браншовите организации за неплатения тютюн от фирмата „Михайлидис“ за тютюн реколта 2016 година, който  и до момента е  неизплатен на много места в страната. Намекна се за протестни действия в Северна България, ако не се намери форма на плащане.

Според Порожанов това е пазарна конюнктура, такива случаи има и в други сектоир, но ще се реагира с всички законови форми. На заседанието на Консултативния съвет беше предложено да се удължи срокът за регистрация на тютюнопроизводителите до 30 април, вместо до 30 март, както е досега.

Министърът на земеделието възложи на Института по аграрна икономика да изготви SWOT анализ на земеделския сектор, който касае тютюнопроизводителите, като в него се набележат мерки и конкретни действия.

"След съответните процедури ще бъдат изплатени средствата от преходната национална помощ за тютюн или т. нар. субсидии", каза още кметът на Сатовча, д-р Арбен Мименов.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK