Жители на Ореше искат оставката на кмета Ракип Камбуров, карал ги да си плащат водата

снимка: infomreja.bg, архив
Жители на гърменското село Ореше стартираха подписка за отстраняване на кмета Ракип Камбуров. Поводът е дългогодишният проблем с недостига на питейна вода, за който ИНФОМРЕЖА писа преди месец.
 
Инициатори на акцията са Джемал Коранов, Исмет Доленски,Зейнил Махмудов и още няколко души, които настояват за оставка на кметския наместник. Според тях управникът изисквал от жителите да спазват законите и да се съобразяват с тях.
В основата на цялата истерия е  старият проблем с поголовните кражби на питейна вода, която, освен че недостига до всички къщи в селото, но и не се плаща от повечето от местните жители.
 
Авторите на подписката за отстраняване  на кмета Камбуров внушават на населението, че щом местните са положили  труд за прокарване на тръбите на местния водопровод, то не бива да плащат за ползването на живителната течност. От дълги години е известно, че по-голяма част от жителите на Ореше отказват да плащат  изразходваната от тях питейна вода, която масово се ползва и за поливки. 
 
Тази вечер на общо събрание, на което ще присъства и кметът на община Гърмен Минка Капитанова, се очаква организаторите на подписката да поискат оставката на кметския наместник, дръзнал да иска от съселяните си да съобразят със законите и да допуснат специалистите от ВИК да монтират водомери на всички домакинства от селото. 
 
Наскоро директорът на водното дружество в Благоевград инж. Петър Тунев се оплака, че жителите на гърменското село спират с живи вериги инкасаторите и по този начин не им позволяват да монтират измервателни устройства за консумираните количества вода. Той е търсил многократно съдействието на полицията, но въпреки това не могат да монтират водомери в населеното място.
 
Запознати със ситуацията в Ореше коментираха, че това е поредната провокация и срещу кмета на общината Минка Капитанова.Те атакували кметския  наместник Камбуров, тъй като го причислили към поддръжниците на Капитанова, а не на бившия управник и настоящ депутат Ахмед Башев.
 
"Докога ще цари това разделение и беззаконие в нашата община и докога някои ще си решават личните проблеми и беззакония с подписи на шепа хора, които отказват да спазват законите?", питат местни жители, които са изрядни платци на ВиК.
"Не може едни да плащат, а други да крадат", коментират хората от Ореше, които тази вечер ще участват в насроченото общоселско събрание.
 
Неотдавна, както ИНФОМРЕЖА писа, по инициатива  на същите мъже, стартирали подписка срещу кмета, с жива верига и скандали от Ореше бяха изгонени техниците от ВиК, изпратени да монтират водомерите.
 
Многогодишният проблем в гърменското село Ореше продължава да се задълбочава. В повечето от къщите няма водомери и никой не плаща, въпреки че с решение на Общински съвет-Гърмен водопреносната мрежа е прехвърлена на ВиК-Благоевград за поддръжка, упражняване на контрол и събиране на таксите. Заради упорството на жителите на Ореше най-потърпевши са хората в съседното село Крушево, където водомери има, но пък няма вода.
 
Войната между двете населени места за живителната течност е от 10-15 години и през летния сезон се заформят почти ежедневни скандали, защото в Ореше харчат безразборно и без контрол водата  за поливане на градини и ниви, а в Крушево са на сух режим, защото до тях вода не достига дори и за пиене. От ВиК са установени  множество криминално поставени байпаси по тръбите,  откъдето масово се краде питейната вода за поливане.
 
Да блокират пътища и да организират протести пък се заканиха отново жителите на село Крушево, за да си отвоюват правото на питейна вода. Кметът Явор Белов е категоричен, че местните  вече не издържат на зависимостта, в която от години са поставени неговите съселяни заради поведението на жителите на съседното Ореше, които напрактика ползват цялото количество вода от водопровода.
 
Белов заяви, че щом никой не може вече 10-15 години да се справи с проблема и ината на групата жители от съседното село Ореше, лично щял да сезира полицията и прокуратура.
 
„Като дойде лятото и в Крушево настъпва пълен ад, нямаме вода за пиене, не можем да си почистим къщите, тоалетните, не можем да се изкъпем, живеем като туземци, а в същото време съседите ни от Ореше с питейната вода поливат градините и нивите, за която на всичкото отгоре и не плащат” заяви Явор Белов.
 
От ръководството на ВиК признават, че ситуацията в Ореше трупа огромни загуби на дружеството от години. От ведомството са поискали съдействие и от кмета на общината Минка  Капитанова с надежда, че тя ще реши проблема завинаги.
 
„Хората се справят с какви ли не проблеми по общините, ние в Гърменско не можем да се справим с шепа хора, свикнали да ползват природни блага без да плащат", гневят се жители на Крушево, които тази вечер също ще участват в общоселското събрание в Ореше.
 
Те са категорични, че изход има, както има и закони, но трябва воля и човещина от управниците от двете страни на барикадата.
 

КОМЕНТАРИ

...18:45 - 28.07.2014
Когато отидете там и видите водата каква е ще ми говорите Толкова нагла работа..Точно тримата споменати по-горе си плащат водата винаги.. А защо никой не казва,че на година плащат... Къде отиват тези пари от тази вода... Бил братовчед на кметицата стига вие да сте като него!!!! За каква подписка,каква верига??? Моля редактирайте статията,толкова е жалко ... Хората в селото са 50 та и толкова нали има ...половината от тях са съкати имат по толкова работа, че едва ли ще могат да направят "жива верига".... Жалки стее... продавате се за някакви 5 лева да публикувате глупости
Toi21:11 - 27.07.2014
Dran..darn.. NIkoi neznae za kakvo stava vapros, no govorite bez da znaete! Parvo tazi voda izobshto ne e piteina. Tazi voda e ot rekata xvanata na desetki kilometri ot seloto, dokarana lichno ot jitelite na s.Oreshe. VEIKA ne e napravila apsolutno nishto za tozi vodoprovod, te iskat samo da sabirat taksi. Kogato ima avariya xorata sami se opravyat.A otnosno jitelite na s.Krushevo na tyax VEIKA doide i na gotovo ya vze ot s.Oreshe i zakara v Krushevo. Taka che sami reshete kio prav koi kriv.Vsichki iskat da se vaspolzvat ot truda na Orechlyane!Kogato stava vapros za sabirane na parichki visichki tichat!!!A PAK ZA KMETA DA NE GOVORIM NEGOVITE INTERESI SA DRUGI.
Неутрален20:39 - 25.07.2014
За съжеление тези който не искат да плащат са братовчедите на г-жа Минка Капитановал А организатор на подписката е нейния братовчед Зилатал
Прокуратура19:33 - 25.07.2014
Абе какво е това своеволие бе тия да не не се намират в джунглата та няма да плащат вода ,дайте тогава и ние да не плащаме само циганите и помаците ли няма да плащат веднага джандармерията да се намеси и да арестува подбодителите каде е държавата каде е общинският кмет да подкрепят тамошния кмет те и циганите лягаха пред багерите в Стара Загора ама кмета спази закона и премахна незакониъе построики ,чест прави на кметове като тези успех господа и дано и други кметове започнат да спазват законите на РБ

FACEBOOK