Жители на Копривлен, собственици на продадени на безценица земи, искат разследване на сделката

Сградата на военния стрелкови полигон "Лялево" заедно с 1400 дка земи, продадени за 17 ст. на квадратен метър, infomreja.bg

Собственици и наследници на имоти от хаджидимовското село Копривлен поискаха отново да бъде извършено разследване на сделката с продадените им земи за 17 стотинки на квадратен метър край бившия военен полигон в несъществуващото вече на картата село Лялево.

Документи за собственост, както и за отнемане на земите на собствениците от Копривлен вече се подготвят за сезиране на компетентните институции и на сегашното правителство за потулваната досега от всички управляващи досега сделка.

От 2007 г. около 30 собственици на продадени за жълти стотинки имоти са буквално във война с институциите при всички правителства, но никой не им обръща внимание и получават непрекъснати откази за възстановяване на земите им, отнети от военните с протоколи за времена собственост, а след това продадена на частна фирма.

Сега отново собствениците на имоти в заличеното село Лялево край Копривлен повдигат въпроса и настояват сделката да бъде разнищена докрай от прокуратурата и настоящето правителство.

Хората настояват или за възстановяване на собствеността им, или за обезщетение. Те искат и ревизиране на ограбената административна сграда на бившия военен полигон и откраднатите хиляди метри кабел, положен от военните във въпросната местност, в която е извършена кражба за милиони от софийската фирма, изкупила на безценица над 1400 декара земи, гори и тучни ливади.

През есента на 2007 г., когато страната е в трескава подготовка за местните избори, подставеното лице Ангел Грудев чрез фирмата си "Острец" купил за 260 000 лева близо 1400 декара земя на военния полигон в Лялево, припомнят жители на село Копривлен.

Покупко-продажбата на земята става между Министерството на отбраната и фирмата на 27-годишния тогава Ангел Тодоров Грудев - "Острец" ЕООД.

Предложението за продажбата на огромния терен в бившето село, което навремето е било населено с хора от тогавашния областния управител Владимир Димитров. По същото време и на същия принцип бе продадена и гребната база на хотелски  комплекс "Виктория" край курортното село Огняново.

Паметливи читатели припомниха и за схемата в военното летище в Гоце Делчев и одържавените стотици декари от най-плодородните земи на около 100 собственици от Мусомища и Гоце Делчев.

Фирмата на купувача на земите в обсега на бившия полигон "Лялево" - Ангел Грудев, се занимава с отглеждането на дини, пъпеши и други плодове и зеленчуци.

Началната тръжна цена за 1400-те декара тучни ливади и овощни градини в Лялево, обявена от Министерството на отбраната, е 165 000 лева. Конкуренти на младия „земеделец” Ангел Грудев били още две фирми, явили се на търга. В крайна сметка обаче при наддаванията Грудев качил цената на 260 000 лева и така станал собственик на въпросните земи.

От офиса на столичната фирма, придобила въпросния терен, и до днес отказват информация за инвестиционните намерения на дружеството. Вече 8 години там нито са вложени инвестиции, нито има някакво строителство. Не се знае и дали въпросните земи са препродадени и ако е така, кой е новият им собственик.

„От въпросната сделка най на далавера са тримата охранители на село Копривлен и техният началник Петър Чакардъков /брат на съпруга на певицата Николина Чакърдъкова/, които прокопаха старото село Лялево и военния стрелкови полигон, като извадиха и продадоха на Златинов в Кремиковци от охранявания от тях терен тонове кабели и техника за милиони левове. Отделно от това почти осем години вече не дават пиле да прехвръкне в тази местност, където има много плодни дръвчета - ябълки, сливи, орехи и круши. Всичко прибраха, не разрешават нито на хора, нито на животни да минават от там, за да водят стадата си на паша", разказват жители на Копривлен.

 

Сградата на военния стрелкови полигон "Лялево" заедно с 1400 дка земи, продадени за 17 ст. на квадратен метър, infomreja.bg
Сградата на военния стрелкови полигон "Лялево" заедно с 1400 дка земи, продадени за 17 ст. на квадратен метър, infomreja.bg
Сградата на военния стрелкови полигон "Лялево" заедно с 1400 дка земи, продадени за 17 ст. на квадратен метър, infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

до нов14:22 - 10.06.2015
от 2007 година занимаваме с тази сделка всички правителства .Разбрахме че имотите ни са продадени след като се появиха охранителите и ни забраниха да минаваме от там .Търсим я пустата истина но никой не я казва . 17 стотинки на кв. метър по зле и от продадените терени на търг в Кремиковци там поне е първоначална цена 1лев и 50 стотинки .
Нов10:29 - 10.06.2015
Не съм запознат с въпросната сдлелка, не е изключено и тук да става въпроса за поредната далавера по български. Но за мен тук възникват няколко други въпроса: тези жители на Копривлен, определящи себе си за собственици на тези земи, защо предявиха претенции за собственост евда след като сделката е станала факт, и второ - не се знаело дали земята не е препродадена вече. Има агенция по вписванията, ако земята е продадена, то сделката ще бъде вписана и може да бъде проверен този факт. Дори и да продадена, не виждам какъв проблем е това.
5509:41 - 10.06.2015
ДПС Е ВИНОВНО
bai Ganiy08:07 - 10.06.2015
Padnalo e golemo Lapane. Hairlia da im e na Lapachite.

FACEBOOK