Жители на Кочериново съдят местните ВиК-дружества за некачествена доставка на питейна вода

снимка: infomreja.bg, архив

Съдът да задължи "ВиК" ООД - Кюстендил - в ликвидация, и „Кюстендилска вода” ЕООД да преустановят събирането на сумите за питейна вода на жителите на община Кочериново, поради липса на качествена доставка на питейната вода. Това поискаха с внесен днес колективен иск в Окръжен съд – Кюстендил, жители на Кочериново. Пълномощник на ищците – Инициативен комитет на жителите на Кочериново и Пенсионерско сдружение „Еделвайс”, е адвокатът на Гражданско движение „ДНЕС” в Кюстендил Любомир Атанасов.

Сигналът за неправомерните действия на двете местни ВиК-дружества бе получен през август тази година в гражданската приемна на Движение „ДНЕС” в Кюстендил. При проучването на случая адвокатите на „ДНЕС” са установили, че ВиК ООД е изпратило писма за стари задължения до 31 жители на Кочериново, като проблемът засяга общо 779 души, а общата стойност на задълженията е 68 811 лв. Констатирано е още, чеа съществуващата на територията на Кочериново водопроводна мрежа няма издаден Акт 16, както и няма изградена пречиствателна станция и съоръжения за питейна вода.

В тази връзка, гражданите очакват от съда да констатира факта, че потребителите на територията на Кочериново не са плащали дължимите суми за вода, поради неизправност на доставчика – във връзка с липсата на пречиствателна станция и незаконно функционираща водопроводна мрежа, а също и да задължи Община Кочериново да довърши и пусне в експлоатация водопроводната мрежа и да изгради пречиствателна станция, за да гарантира качеството на предоставяната питейна вода.

Жалбоподателите настояват и до построяването и актуването на пречиствателната станция и водопровода на територията на община Кочериново ВиК-дружествата да преустановят начисляването и събирането на суми за питейна вода, поради липса на качествена услуга. По закон доставчиците са задължени да разполагат с необходимите хидротехнически съоръжения, необходими за доставка на питейна вода, която да отговаря на съответни изисквания и стандарти, а в случая тези условия не са спазени.

По заведеното днес дело ще бъдат поискани две съдебни експертизи: техническа експертиза, която да установи липсата на пречиствателна станция и акт 16 на водопровода, и лабораторно-химическа, която да установи лошото качество на водата, поради липса на пречиствателна станция.

Като страни по делото са призовани двете монополни дружества – ВиК ООД в ликвидация - гр. Кюстендил, и “Кюстендилска вода” ЕООД. Освен тях, като страна е привлечена и Община Кочериново, в качеството й на възложител по проекта за построяването и актуването на пречиствателната станция и водопровода.

Като заинтересовани страни по делото могат да се присъединят всички граждани и юридически лица от общините Кочериново и Рила, които се чувстват засегнати от действията на посочените ВиК-дружества. Те могат да направят това до приключване на делото на първа инстанция с подаване на молба за встъпване като заинтересована страна до Окръжен съд – Кюстендил, с доказателства за наличие на правен интерес, посочват от ДНЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK