Жители на кюстендилското село Таваличево сведоха чела и се поклониха пред мъчениците на свободата

Снимки: личен архив

Жители на кюстендилското село Таваличево сведоха чела и се поклониха пред мъчениците на свободата.

Спомниха си за вярата и борбата, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане, за да не забравят, че саможертвата на братята освободители, техният подвиг е кървавото измерение за нашето национално достойнство и бъдеще.

Жителите на Таваличево поднесоха венец на паметната плоча на родения в селото през 1843 година опълченец Константин Чесновски.

След обявяване на Руско-турската война в 1877 година Константин Чесновки постъпва в Българското опълчение на 20 април 1877 година.

Получава 7 ордена за храброст и златна чаша. След войната се заселва в Кюстендил. През 1928 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Кюстендил“.

Умира на 4 януари 1934 година в Кюстендил.

Патриотичен рецитал, посветен на 3-ти март бе представен от студентката Николета Георгиева и учениците Изабела Георгиева и Сашко Терзийски.

След края на тържествената част от програмата, жители и гости на Таваличево бяха почерпени с домашна питка, приготвена от сръчните ръце на Вени Карпузова  - читалищен секретар в НЧ "Христо Ботев 1920".

 


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK