Кметът на Разлог с първи коментар след протеста: Призовавам ви да не се поддавате на провокации и емоции

Снимка: Infomreja.bg

Герчев се обърна към съгражданите си с послание във фейсбук профила си

Кметът на Разлог – Красимир Герчев, с първи коментар след ескалацията на напрежението през съботния ден при протеста на граждани пред съда и входа на ромския квартал „Нов път“.

Герчев се обърна към съгражданите си с послание във фейсбук профила си, в която публикация кметът остро осъжда каквито и да е прояви на агресия и саморазправа.

Доброто име на община Разлог, което се опитваме всички заедно да отстояваме през последните години, беше компрометирано от събитията на 13 май в Разлог.

Причините и виновните тепърва ще се търсят и установяват от органите на реда и съдебната власт, но истината е, че в основата на всичко стои саморазправата и насилието, както и осъждането, довело до гняв и афект, пише Герчев.

Днес от 10 ч. в сградата на Общината трябваше да се проведе среща между неформалните представители на протестиращите граждани и тези от махалата. В срещата трябваше да участват кметът, началника на РУ-Разлог, Александър Тумбев и пастор Асен Христов. Пасторът обаче, поради отсъствието си още преди седмица от града, заяви пред медията ни, че няма да присъства на срещата.

Христов обясни пред ИНФОМРЕЖА още, че е съгласен на диалог и поднасяне на извинение от страна на участниците в боя от махалата, но според него това е редно да се случи в идния петък.

Тогава, както стана ясно, в съда в Разлог е назначен час за делото за хулиганство срещу 5-има участници в боя от ромски произход.

Пастор Христов каза, че и двете страни на създалия се конфликт са виновни, но нагнетяването на етническо напрежение и разделение, както и психологическото изостряне на напрежението в обществото заради полицейското присъствие, не е необходимо.

Пред закона всички сме равни и сме длъжни да го спазваме.

Вярвам в обективността и в ролята на българската прокуратура, която ще осъди виновните, имайки предвид всички обективни обстоятелства и свидетелски показания.

Вярвам в органите на реда, които работиха отговорно и не позволиха да се стигне до размирици.

Призовавам ви да не се поддавате на провокации и емоции, да имаме доверие на институциите, които спокойно да си свършат работата.

Вярвам, че всички ние, гражданите на община Разлог, ще бъдем разумни и отговорни, ще спазваме законите на нашата страна и ще живеем в мир и разбирателство, написа още Герчев в обръщението си.

Очаква се присъствието на полицаи и жандармерия да бъде именно по петъчния ден.

 

КОМЕНТАРИ

Лютак17:35 - 18.05.2021
Кмете, вържи попа(пастора), за да ти е мирно селото..
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK