Жители на Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово се изнасят в Гърция да берат грозде и картофи за по 30 евро на ден

Снимка: Аgronavt.com

Берачи на грозде и събирачи на машинно вадените картофи в южната ни съседка Гърция от Гоцеделчевско пътуват всеки ден за прибирането на последните полски реколти.

Напливът на работници за прибирането на картофите, гроздето и други култури е заради голямото търсене на работна ръка от гръцките селскостопански производители, тъй като се очаква рязко влошаване на времето и падане на слани.

Надниците варират от 25 до 30 евро. Освен българите от Гоцеделчевско, които се занимават с тютюнопроизводство в Гърция, в прибирането на картофите и гроздето от лозята всеки ден гърци обикалят селата в Неврокопския край и наемат временни работници за спасяване на произведените есенни плодове и зеленчуци от сланите.

"Пътуваме всеки ден и работим в селата около Драма и ГКПП „Илинден”, като вечер се прибираме по домовете си. Вярно, че работата е много, но къде в България ще изкараме такива надници", признаха младежи от Гърменско. 

Някои от тях използват почивните дни за работа в южната ни съседка, а други са си взели неплатени отпуски, за да изкарат по някой лев.

Млад мъж сподели, че с 15 надници на полето в Гърция подсигурява за цялото си семейство дървата за огрев през зимата.

 

КОМЕНТАРИ

ееее20:59 - 28.09.2015
sss
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK