Жители на Банско на протест в София

снимка: infomreja.bg, архив

Центърът на София е в плен на нов протест. В момента стотици хора от Банско и региона са се събрали пред сградата на Министерството на околната среда и водите на площад „Славейков" с настояване за промени в устройствения план на Банско, съобщава Дарик. В момента в министерството се провежда заседание на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) по предложението на общината в Банско за промяна. Снощи пред министерството протестираха еколози, според които планът предвижда застрояване на две трети от природния парк.

С тъпани, кукери, клаксони, скандирания и знамена протича демонстрацията на банскалии на площад „Славейков". „Пирин не е за Зелените" и „Самоков подкрепя зимния спорт" са част от посланията на стотиците протестиращи. За обратното настояха снощи на друга демонстрация еколози. Те предупредиха, че с плана ще се разшири застрояването с нови ски писти, ще се узаконят нерегламентираните действия на концесионера.

Очаква се Висшият екологичен експертен съвет да реши днес дали да одобри и да подкрепи предложенията на община Банско за промени в устройствения план. Това обаче е само препоръка към министър Нона Караджова, която ще трябва да вземе окончателното решение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK