Жители на Банско, Добринище и Разлог на митинг в подкрепа на законопроекта за горите

снимки: Коалиция „Природата за хората и регионите”

Над 1 000 души се събраха днес на протест пред сградата на Народното събрание в София. Жители на Банско, Сапарева баня, Самоков, Смолян, Дупница, Добринище и Разлог скандираха повече от час на минусовите температури в столицата и се обявиха в подкрепа на законопроекта за горите.

„Ние трябва да решим ще развиваме ли конкурентноспособен зимен туризъм, или ще превърнем планините в резервати. Ако ще ги превръщаме в резервати, тогава държавата да има грижата да осигури работни места с прилични доходи на хората от планинските  региони. Ние осъждаме псевдоеколозите, които превърнаха защитата на природата в доходоносен личен бизнес и упражняват екологичен рекет”, заяви Филип Цанов - председател на Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите” в началото на митинга.

Според Цанов години наред едни и същи еколози шантажират цяла България с измислени екопротести за измислени екопроблеми и искат да докажат на обществото, че ако се построят 20 нови лифта у нас и се трасират 100 км писти, ще настъпи екологична катастрофа.

"Истината е, че сега съществуващите, както и бъдещите проекти представляват едва 0.003% горски територии. Дилемата е дали на горска територия от 0.003% да се реализират инвестиционни проекти за развитие на зимния туризъм, осигуряване на нови работни места и препитание за хората, живеещи там. Депутатите, които не подкрепят текстовете за промените в Закона за горите, касаещи развитието на зимния и ски туризъм, създаването на нови работни места и достоен живот за жителите на прилежащите курорти, след точно година няма да са добре дошли в нашите региони”, допълни в изказването си Филип Цанов.

Обществените настроения в Банско изрази кметът Георги Икономов: „Нашите местни общности категорично подкрепят предложения законопроект  за изменение на Закона за горите. Той  създава възможности  и  други планински региони да  развиват зимен туризъм, а това е добре, защото конкуренцията   винаги е нещо полезно  за пазара.  Банско има признат авторитет на зимна столица на Балканите, имахме шанса  първи да изградим  модерна ски инфраструктура. Сега трябва да работим много и иновативно за да защитим тези позиции, да подобряваме  имиджа си, продуктите и услугите. Но България има предпоставките и  ресурсите да стане дестинация номер 1 на балканския зимен пазар и да заеме челни позиции в други регионални пазари. Ние смятаме, че това трябва да е една от главните цели в  развитието на туризма  в новата стратегия  България 2020. Очакваме законотворците да създават добра нормативна база, за да  реализираме тази постижима цел   и да  се задържим на върхови пазарни позиции, колкото може по-дълго”.

Кметът на Сапарева баня Сашо Иванов отправи много въпроси към българските депутати и каза: „Ние от Сапарева баня  бихме искали  и имаме волята да направим  нашия регион по-добро място за живот. Имаме уникални естествени дадености, които не можем да развиваме , защото  досега законодателят не ни е подкрепял. Всички държави в света  използват  естествените си дадености за развитие на туризъм и други  икономически сектори, а България не ги използва. Бихме искали да знаем защо българските депутати не са загрижени за създаването на  законодателство за туризма, което работи и в интерес на хората, и на природата".

Протестиращите призоваха българските депутати да се вслушат в техния глас и да гласуват по съвест измененията в Закона за горите, които  дават шанс за развитие на планинските региони и за по-добър живот на хората. Митингът завърши с  бурно скандиране: Никой не е по-голям от хляба на хората.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK